Vesti
Društvo i ekonomija
Jovanović u Novom Sadu sa radnicima Pošte koji su u obustavi rada
10.11.2023. 20:00
Izvor: B92
Jovanović u Novom Sadu sa radnicima Pošte koji su u obustavi rada
U Novom Sadu u pošti 21102 je, na inicijativu ministra informisanja Mihaila Jovanovića, organizovan sastanak sa zaposlenima JP Pošte Srbije iz RJ Novi Sad.
Sastanku je prisustvovao predsednik Nadzornog odbora ovog preduzeća i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Zaposleni su prisustvovali bez reprezentativnih i ostalih sindikata, kao i bez rukovodstva ovog preduzeća.
Zaposleni su izneli razloge obustave rada i rekli da su se organizovali mimo bilo kojih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata ovog preduzeća.
Na sastanku je dogovoreno sledeće:
- Da nijedan zaposlen koji je bio u privremenoj obustavi rada neće snositi nikakve posledice niti biti diskriminisan, kao da neće biti privremenog ni stalnog premeštaja ovih zaposlenih i nikakvog kažnjavanja.
- Neće biti umanjenja zarade, putnih troškova za dane koji su zaposleni proveli u obustavi rada, kao i da će za putne troškove koji su isplaćeni danas i bili umanjeni za taj period, biti nadoknađeni.
- Rukovodstvo će hitno pristupiti analizi sagledavanja potreba za prijem ljudi u tehnologiju. Analiza će biti javno objavljena na sajtu JP ”Pošta Srbija” u ponedeljak 13. novembra. U skladu sa tom analizom, uz saglasnost zaposlenih, zahtev će preko Ministarstva informisanja i telekomunikacija biti prosleđen komisiji Vlade koja odobrava dodatna zapošljavanja.
Po pitanju zahteva za povećanje plata od 30% zaposlenih u tehnologiji do koeficijenta 2,7, osim upravnika pošta prvog, drugog i van reda, na osnovu analiza nadležnih službi ovog preduzeća, ono što je u ovom trenutka moguće jeste povećanje od 10% od novembarske plate, kao i dodatnih 10% povećanja od 1. januara 2024. godine.
Zaposleni ostaju pri stavu da je neophodno povećanje plata zaposlenih u tehnologiji od 30% do kraja ove kalendarske godine.
Ministar je predočio zaposlenima rezultate poslovanja ovog preduzeća, finansijske izveštaje, kao i posledice nastale zbog obustave rada koje se odražavaju na značajan finansijski gubitak preduzeća i odlazak velikih tradicionalnih korisnika.
Ministar je pozvao zaposlene da se danas vrate na posao, kako bi se nastala poslovna šteta umanjila, i pozvao ih je na dalje razgovore radi usaglašavanje stavova, kao i zajedničkog plana na poboljšanju materijalne situacije zaposlenih u Pošti Srbije, a naročito zaposlenih u tehnologiji. Ministar je takođe istakao da lično daje garancije zaposlenima za sve dogovoreno i predloženo na sastanku da će biti i realizovano.
Nadzorni odbor JP ”Pošta Srbije” danas hitno saziva sednicu kako bi sve dogovorene aktivnosti već danas bile usvojene.