Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija i poštari: Sindikati i vlada postigli sporazum, ali poštari kažu da se „obustava rada nastavlja“
16.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Srbija i poštari: Sindikati i vlada postigli sporazum, ali poštari kažu da se „obustava rada nastavlja“
Uprkos sporazumu tri sindikata Javnog preduzeća Pošta Srbije sa vladom, višenedeljna obustava rada dela zaposlenih, pre svega poštara, izgleda neće biti prekinuta.
„Tamo (u Vladi Srbije) su bili predstavnici sindikata koji jesu reprezentativni, ali oni ni u jednom trenutku nisu učestvovali u obustavi, niti su je podržali. Oni ne zastupaju naše interese.
„Obustavu su samostalno pokrenuli radnici pošte i ona se nastavlja“, govori Srđan Popadić, beogradski poštar za BBC na srpskom, koji već dve nedelje ne odlazi na posao.
Oprečne informacije o prekidu obustave rada dela zaposlenih u pošti izazvalo je saopštenje Vlade Srbije u sredu, 15. novembra u popodnevnim satima.
Iz vlade je prosleđeno saopštenje, kao i fotografije sa sastanka premijerke Ane Brnabić sa tri sindikata, i objava sporazuma naslovljena: „Sporazum o nastavku rada“.
Ipak, oni koji štrajkuju, odnosno obustavljaju rad, kažu da za njih taj sporazum nema značaja.
„Mi ne prihvatamo to što nude i nastavljamo obustavu koja se širi.
„Oni očekuju da mi do 12 sati krenemo da radimo jer su objavili da neće biti sankcija, ali to se neće desiti“, dodaje Popadić.
Štrajkovi glađu i protesti: Kako radnici u Srbiji traže prava
„Nismo na rubu egzistencije, mi već padamo sa litice“: Novi protest poljoprivrednika u Srbiji
Kako će štrajk u poštama uticati na isplatu penzija
Kuriri, poštari i pojedini šalterski službenici Pošte Srbije u Novom Sadu, drugom najvećem gradu u zemlji, obustavili su rad 24. oktobra nezadovoljni uslovima rada, pre svega platom, a potom su im se priključile i kolege iz još nekih mesta u zemlji.
„Sistem se više od deset godina urušava, dovedeni smo do prosjačkog štapa.
„Ljudima možemo samo da se izvinimo, ali je ovo borba za golo preživljavanje“, rekao je ranije Popadić za BBC na srpskom.
Štrajkači su tražili povećanje plata za 30 odsto, kao i da se zaposli veći broj ljudi zbog uvećanog obima posla.
U nekoliko navrata, rukovodstvo Pošte Srbija, kao i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović razgovarali su sa zaposlenima koji su obustavili rad, ali su njihove predloge za povratkom na posao glatko odbili.
Zoran Đorđević, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, rekao je posle razgovora 1. novembra da su im svi zahtevi ispunjeni.
Potom im je ministar Jovanović na sastanku u Novom Sadu 13. novembra ponudio povećanje plate za 10 odsto, ali su i to odbili.
Na tom sastanku u Novom Sadu pred ministra je istupio Stefan Mitrović, a njegov govor se danima deli na društvenim mrežama.
On je za BBC na srpskom rekao da im je jedino uplaćen novčani bonus iz dobiti preduzeća za 2022. godinu, što je jedan od njihovih zahteva, ali ne i ostala četiri.
„Ni ja ni moje kolege se ne vraćamo na posao“, potvrdio je Mitrović za BBC na srpskom.
Nije, međutim, poznato koliko je tačno poštara obustavilo rad, a njihovi predstavnici tvrde da ih je „oko 5.000″.
U Pošti Srbije zaposleno je oko 15.000 ljudi, prema sajtu ovog Javnog preduzeća.U sredu, 15. novembra, Vlada Srbije je na sajtu objavila da je postignut sporazum sa tri sindikata o prekidu obustave rada u Pošti.
Dogovoreno je zapošljavanje novih radnika, isplata jednokratne pomoći svim zaposlenim, izuzev rukovodstvu, od po 20.000 dinara, povećanje plata od 1. novembra ove godine svim zaposlenima u tehnologiji od 10 odsto, kao i dodatno povećanje plata za 10 odsto početkom 2024. godine za sve zaposlene, osim rukovodilaca, navedeno je u saopštenju.
Zaposleni koji su obustavili rad neće biti sankcionisani ako ispune dogovor i vrate se na posao 16. novembra, piše u sporazumu.