Vesti
Društvo i ekonomija
Serija jakih zemljotresa kod obala Filipina, proglašena opasnost od cunamija
02.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Serija jakih zemljotresa kod obala Filipina, proglašena opasnost od cunamija
Zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale zabeležen je kod obala Filipina, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.
Epicentar zemljotresa nalazio se 19 km, severoistočno od opštine Tagbina sa oko 10,6 hiljada stanovnika.Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju je saopštio da je zemljotres jačine 6,9. Prema njegovim rečima, podrhtavanje je bilo u moru 42 km od grada Hinatuana, izvor je ležao na dubini od 8 km, a proglašena je opasnost od cunamija.
"Očekuje se da će visine talasa biti više od jednog metra od normalne, a mogu biti veće u zatvorenim uvalama i moreuzima. Očekuje se razorni cunami sa visinama talasa opasnim po život. Oni mogu da potraju nekoliko sati. Apeluje se na stanovnike priobalnih područja, da se odmah evakuišu na više tlo ili u unutrašnjost“, navodi se u izveštaju. Američki sistem upozorenja na cunami potvrdio je opasnost od cunamija.
Kasnije je Evro-mediteranski seizmološki centar prijavio drugi zemljotres kod obale Filipina jačine 6,4 stepena, a mediji pišu da se osetila serija zemljotresa.