Vesti
Svet
Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Đuzep Borelj u „nemogućoj misiji”
07.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Đuzep Borelj u „nemogućoj misiji”
Na samitu Evropske unije i Kine čelnici iz Brisela će pokušati da ubede Si Đinpinga da prestane da zaobilazno pomaže ruskom lideru u ratu koji vodi u Ukrajini, ali su im mali izgledi za uspeh.
Da li će posle današnjih razgovora u Pekingu za Evropsku uniju Kina biti konkurent, partner ili sistemski rival, ili po potrebi – od svega pomalo?
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj danas se sastaju s kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćengom.Očekivanja od samita Kine i EU, prvog „uživo” posle četiri godine, nisu velika i čini se da je evropska trojka došla u Peking u „nemoguću misiju”. Očekuje se da će iza zatvorenih vrata biti razmene oštrih reči, ali će rezultati sastanka biti „mršavi”. Za razliku od samita iz 2019. godine, ovog puta neće biti zajedničkog saopštenja sa sastanka.
„Ne postoji nijedan očekivani izuzetan rezultat koji će krunisati samit”, kaže za Rojters zvaničnik EU.
Lideri EU otvoriće na sastanku niz spornih tema koje opterećuju bilateralne odnose, ali će fokus biti na zaustavljanju kineske prikrivene „vojne” pomoći Rusiji i pokušaju da se smanji neravnoteža u ekonomskim odnosima.Pre polaska u Peking šefica EK rekla je u razgovoru za AFP da se trgovinski deficit EU s Kinom za dve godine udvostručio i dostigao rekordnih 390 milijardi evra.
„Evropski lideri neće tolerisati neravnotežu u trgovini na duži rok”, poručila je Fon der Lajenova dodajući kako je kineski izvoz u EU tri puta veći od izvoza unije u Kinu: „Drugim rečima, kada imate tri kontejnera koji dolaze iz Kine u Evropu, dva se vraćaju prazna”.
Šef diplomatije Vang Ji je uoči 24. samita Kine i EU u razgovoru s ambasadorima iz članica evrobloka poručio da politika Pekinga prema uniji ostaje stabilna i da se neće menjati.
„Kad Kina i Evropa izaberu dijalog i saradnju neće biti taborske konfrontacije. Kad Kina i Evropa izaberu mir i stabilnost, novi hladni rat neće početi. A kad Kina i Evropa izaberu otvorenost i ishod iz kojeg će imati zajedničku dobit, biće nade za globalni razvoj i prosperitet”, rekao je Vang, prenosi agencija Sinhua.
Iako evropske diplomate ističu da je EU stalo do konstruktivnih i stabilnih odnosa s Kinom kako bi se uspostavila obostrano korisna ekonomska saradnja, dosta je „smetnji” na vezama Pekinga i Brisela. Posle prethodnog samita 2022, održanog putem video-veze, najviši diplomata EU Đuzep Borelj rekao je kako je to bio „razgovor gluvih”.Pozivajući se na pet evropskih zvaničnika, „Politiko” piše da će čelnici EU ovog puta pokušati da „ubede” Si Đinpinga da preduzme mere kako bi zaustavio sporni izvoz roba dvostruke namene iz Kine u Rusiju.
Iako je Kina prestala da šalje oružje Rusiji, u Briselu postoji zabrinutost da isporučuje vojno korisnu opremu, kao što su panciri ili dronovi. Analiza podataka o trgovini pokazuje da je Kina takođe kanal za izvoz tehnologije dvostruke namene, koja može da se koristi i na bojnom polju.
Si Đinping je do sada vrlo dosledno branio bliske strateške odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Od početka rata u Ukrajini kineski zvaničnici stalno su se protivili politici jednosmernih sankcija. Ali, ovog puta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel će Siju uputiti jasnu poruku: Ako Peking ne bude prestao da pomaže Moskvi, kineske kompanije koje izvoze visokotehnološku robu dvostruke namene proizvedenu u EU, neophodnu za rusku vojnu industriju, završiće na „crnoj listi”. Ako Si ne bude pozitivno reagovao, EU planira da u novi paket sankcija protiv Rusije uvrsti i 13 kineskih kompanija.
U razgovorima s kineskim rukovodstvom evropska trojka ne može ni da izbegne neprijatnu temu oštećenja baltičkog gasnog konektora krajem oktobra. Finska i Estonija smatraju da incident koji je izazvao kineski brod nije slučajan i da postoji sumnja da je to urađeno sa znanjem Pekinga. Kako ističe jedan briselski zvaničnik, ako se potvrdi da je reč o sabotaži to će dovesti do nove konfrontacije u odnosima EU i Kine.
Ali i Peking na samitu ima šta da zameri Briselu. Dokle se stiglo u istrazi EU protiv davanja subvencija za kupovinu kineskih električnih vozila, ali i u politici „smanjenja rizika”, čiji je cilj da se smanji oslanjanje na uvoz strateških kritičnih sirovina iz Kine.
Ipak, nije sve tako sumorno. Evropski zvaničnici kažu da bi na današnjem sastanku EU i Kina mogle da se dogovore da više sarađuju u borbi protiv klimatskih promena i promovisanju biodiverziteta.