Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija postala čuvar podataka CERN-a
09.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Srbija postala čuvar podataka CERN-a
U Državnom data centru u Kragujevcu potpisan memorandum kojim je naša zemlja postala sedma država u Evropi i 10. u svetu gde se čuvaju podaci najvećeg globalnog naučnog eksperimenta
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se juče sa delegacijom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), koju je predvodila šef Odeljenja za informacione tehnologije CERN-a Enrika Porkari, a nakon toga je u Državnom data centru u Kragujevcu potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u uvođenju i eksploataciji Svetske LHC računarske mreže radi formiranja „Tier-1 centra”. Ovime Srbija postaje sedma zemlja u Evropi i 10. u svetu gde se čuvaju podaci najvećeg globalnog naučnog eksperimenta.
Potpisivanje memoranduma, ocenila je premijerka, odlična je polazna tačka kako bi Srbija što pre postala deo globalne kompjuterske infrastrukture čija je namena da pruži resurse da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke sa Velikog hadronskog sudarača u CERN-u.Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović u Kragujevcu istakla je da je potpisivanjem memoranduma Srbija postala jedna od malobrojnih zemalja koja će čuvati i obrađivati podatke iz svetskih eksperimenata na kojima učestvuju hiljade najboljih svetskih naučnika. „Zahvaljujući izvanrednoj infrastrukturi koju imamo ovde u Data centru u Kragujevcu, on će biti na usluzi svetskoj nauci i najvećem eksperimentu. Ovde ćemo skladištiti i obrađivati podatke i tako postajemo deo jednog globalnog mozga i aktivni učesnici u kreiranju novih znanja”, rekla je Begovićeva.
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da potpisivanjem memoranduma sa CERN-om Srbija zvanično postaje deo velike, globalne računarske mreže. „U narednom periodu ovde uspostavljamo jedan čvor centra, u kome ćemo čuvati podatke koji nastaju prilikom sudara pozitivnih i negativnih čestica u velikom sudaraču u CERN-u. Koliko ovo znači i koliko je veliko priznanje za Srbiju, govori podatak da će Srbija biti tek sedma zemlja u Evropi i deseta u celom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke”, rekao je i dodao da je za našu naučnu zajednicu bitno to što će naši naučnici i istraživači imati pristup ovim podacima i što će kroz mrežu CERN-a moći da sarađuju sa više od 5.500 naučnika širom sveta i više od 240 instituta iz 54 zemlje.
Ocenio je da je ovo veliko priznanje onome što je Vlada Srbije uradila na polju digitalizacije, nauke i tehnologije.