Vesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivrednici Srbije: Niko ne zna da nam objasni nedoumice oko upisa njiva u e-agrar
03.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Poljoprivrednici Srbije: Niko ne zna da nam objasni nedoumice oko upisa njiva u e-agrar
Poljoprirednici u Srbiji imaju mnogo problema zbog nejasnoća oko kategorizacije njiva i upisa u sistem e-agrara kako bi se prijavili za subvencije po hektaru, rekao je danas predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.
Ukazao je da oni ne mogu da nađu objašnjenje ni od nadležnih, a u slučaju greške dobijaju „pasivan“ staus, što znači da neće imati pravo na tu podršku države.
„Pravilnik o kategorizaciji zemljišta još nije objavljen, a rok za prijavu za subvencije je od 1. februara do 1. marta i ako se do tada ne upišemo parcele u e-agrar nećemo moći da dobijemo subvencije“, rekao je Matković za Betu.
Dodao je da se u katastru pojedine parcele vode kao neobrađeno zemljište jer su pre više decenija na njima bili predviđeni rovovi u slučaju rata, ali su davno zatrpani i ta zemlja se obrađuje.
„Ne znamo gde da potražimo odgovor za taj problem. U Upravi za agrarna plaćanja su predložili da se obratimo sajtu e-agrara telefonom ili mejlom kako bi ispravno popunili zahtev, ali uz napomenu da su odgovori ‘isključivo informativnog karaktera, te Uprava za agrarna plaćanja ne može snositi odgovornost za štetu koja bi, eventualno mogla nastati u vezi sa pruženom informacijom'“, naveo je on.
U odgovoru se, rekao je Matković, još navodi da „iako se ulažu najbolji napori kako bi se osigurala tačnost, pouzdanost i ažurnost pruženih informacija, da se iste ne mogu garantovati“.
Dodaje se da „sadržaj te poruke ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i drugih nadležnih organa državne uprave i institucija Evropske Unije i Republike Srbije“.
Matković je rekao da je problem i sa njivama koje se u katastru vode kao šume, a u međuvremenu su postale oranice.
Za prenamenu zemljišta, kako je naveo, naknadu treba platiti katastru.
Poljoprivrednik iz Male Bosne kod Subotice Marinko Kujundžić nije uspeo da telefonom dobije kol centar e-agrara jer se niko ne javlja, pa je objašnjenje danas zatražio pismenim putem i odgovor još nije dobio.
On, kako je pojasnio, ima nekoliko njiva koje nemaju isti status na satelitskom snimku Geosrbije i u katastru.
„Njive koje se u katastru vode kao rovovi godinama obrađujem kao i zemljište na kome je jedan deo nekada bila livada. Stanje njiva na terenu se ne poklapa sa stanjem na satelitskom snimku. Ako pogrešimo, to će jedva čekati ministarka poljoprivrede (Jelena Tanasković) da nas kazni i stavi u pasivan status“, rekao je Kujundžić.
Naveo je da traži odgovor od nadležnih „šta je starije stanje na satelitskom snimku ili u katastru“.
Dodao je da poznaje poljoprirednika koji obrađje oko pet hektara državne zemlje i ne uspeva da ih ubaci u sistem e-agrara jer ih „izbacuje“.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 31. janura javni poziv koji teče od juče, 1. februara, i traje do 1. marta.
Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice, nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.
Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na tu vrstu podsticaja, neophodno je, kako je navedeno, da poljoprivrednik obnovi registraciju za tekuću godinu u eRPG, uz podsećanje da od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju, u svoje ime i za svoj račun.
Podsticaji od 18.000 dinara po hektaru se, kako je navedeno u javom pozivu, ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine, pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.