Vesti
Društvo i ekonomija
Izbor „Žene preduzetnice sa Zapadnog Balkana” treći put
06.02.2024. 20:00
Izvor: Politika
Izbor „Žene preduzetnice sa Zapadnog Balkana” treći put
Nominacije za izbor traju do 26. februara, ističu u Savetu za regionalnu saradnju RCC
„Žene preduzetnice sa Zapadnog Balkana za 2023. godinu” – godišnje je priznanje koje Savet za regionalnu saradnju RCC dodeljuje treći put. Taj savet saopštio je da su počele nominacije za izbor koje traju do 26. februara.
– Pozivaju se pojedinci, predstavnici institucija javnog i privatnog sektora, organizacija i svi drugi zainteresovani da nominuju ženu preduzetnicu godine u barem jednoj od sledećih šest kategorija. Prva kategorija je „Žena ekološka preduzetnica” (iz sektora proizvoda ili i usluga kojima se umanjuje ekološka šteta, upotrebljavaju čišće tehnologije i program edukacije za „zelena” radna mesta) – navode u RCC-u.
Druga kategorija je „Žena preduzetnica u umetnosti” (iz sektora umetnosti, kulture, dizajna, mode, životnog stila i zanata). Treća kategorija je „Žena preduzetnica u IKT sektoru” (iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija i inovativnih rešenja).
U RCC-u podsećaju da je četvrta kategija „Mlada žena preduzetnica” (za žene preduzetnice do 35 godina starosti iz raznih sektora).
Peta je „Žena preduzetnica u turizmu”, a šesta kategorija je nova – „Žena preduzetnica zvezda društvenih medija” (koja je pokrenula, odnosno razvila posao koristeći moć društvenih mreža).
Nadležni navode da može da bude nominovana svaka građanka aktivna u privredi Zapadnog Balkana i vlasnica poslovnog subjekta registrovanog pre 31. januara 2023. godine.
Posle odabira pobednice će biti pozvane da učestvuju na svečanom uručenju priznanja. Sve preduzetnice pobednice će moći da učestvuju i daju svoj doprinos Regionalnoj mreži žena u preduzetništvu, ali i da dobiju publicitet i imaju priliku za učešće na skupovima koje organizuje RCC. Inicijativa za „Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balkana” je pokrenuta 2022. godine da bi se odalo priznanje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinele novim i održivim radnim mestima. Dodela ovog priznanje je deo aktivnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište od 2021. do 2024. godine i Programa za ekonomsko osnaživanje žena RCC-a, a finansira ga Evropska unija.