Vesti
Društvo i ekonomija
Produžen rok za prijave za subvencije po hektaru
23.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Produžen rok za prijave za subvencije po hektaru
Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je da je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, od 18.000 dinara po hektaru, čija je isplata počela danas, produžen do 1. aprila.
Poljoprivredni proizvođači se podsećaju da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.
Neophodno je da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje u elektronskom Registru poljoprivrednih gazdinstava poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva, precizirano je u saopštenju.
Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka, odnosno računa.
Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.
Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.
Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.