Vesti
Društvo i ekonomija
NALED: Očekujemo da nova Vlada Srbije ubrza reforme
07.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
NALED: Očekujemo da nova Vlada Srbije ubrza reforme
Predsednik Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Srbije Dejan Đokić izjavio je danas da očekuje da nova Vlada Srbije ubrza tempo reformi, ističući da digitalizacija ostaje ključ uspešnih reformi i zajednički imenitelj svih preporuka iz ovogodišnje „Sive knjige“ za bolje poslovanje, uključujući i 10 najvažnijih preporuka.
„Nadamo se da će nova Vlada Srbije ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka ‘Sive knjige’ godišnje, što je bio rezultat proteklih nekoliko godina“, rekao je Đokić na predstavljanju 16. publikacije NALED-a koja sadrži 100 preporuka za bolje poslovanje, a u kojoj je predstavljeno 19 novih preporuka, kao i 81 ažurirana i unapređena preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka za poslovanje u ovoj godini.
Đokić je istakao da se 10 prioritetnih reformskih preporuka za buduću Vladu Srbije odnosi na elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala, smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, objedinjenu naplatu poreza i doprinosa za preduzetnike, kao i elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno-pravnog odnosa.Dodao je da NALED predlaže i uvođenje eKartona i eBolovanja, jačanje kapaciteta i dalju digitalizaciju inspekcija, uspostavljanje jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje – eProstor, rešavanje pitanje ozakonjenja i uvođenje depozitnog sistema za povrat ambalaže.
Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upućene su dve preporuke – da se urede fleksibilni i sezonski oblici radnog angažovanja, ali i da se mogući elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno pravnih odnosa, a Ministarstvu zdravlja preporučeno je da uspostavi jedinstveni eKarton i evidenciju materijalnih resursa u zdravstvu.
U „Sivoj knizi“ za 2024, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučeno je da ubrza i digitalizuje postupak ozakonjenja objekata, ali i da uspostavi digitalnu platformu za izradu i objavljivanje planskih dokumenata – eProstor.
Uvođenje depozitnog sistema za povrat ambalaže za pića preporuka je Ministarstvu zaštite životne sredine, dok je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave preporučeno da ojača kapacitete inspekcija i uvede obaveznost korišćenja eInspektora.U ovogodišnjoj publikaciji najviše preporuka, njih 19 odnosi se na Ministarstvo finansija, od čega je pet novih, dok je 10 preporuka za Ministarstvo zdravlja, od čega je jedna nova.
Tri nove preporuke upućene su Ministatrstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po jedna nova preporuka u „Sivoj knjizi 16“ odnosi se i na Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, kao Ministarstvo rudarstva i energetike, dok je šet preporuka upućeno na više institucija.
I ove godine izdvojene su preporuke obeležene „EU bedžom“ i to 18 njih sa ciljem isticanja preporuka koje će doprineti bržoj integraciji Srbije u EU.
Kako je istakao Đokić, novina je da je 13 preporuka dobilo oznaku „bezgotovinska plaćanja“ zbog važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja.
„Ove godine izdvojili smo i 18 reformskih inicijativa koje su ponele EU bedž zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije“, rekao je Đokić.
Takođe, uveden je i novi status rešavanja preporuka „započeto“, u želji da se istaknu napori pojedinih ministarstava koji su načinili krupne korake ka rešavanju preporuka NALED-a, a na čiju se primenu još uvek čeka, gde se nalaze četiri preporuke.
Na skupu je podsetio da je tokom 2023. godine, od 100 preporuka u potpunosti rešeno osam, a četiri delimično, zbog čega je ocenio da su treću godinu zaredom institucije u Srbiji uspele da zadrže isti tempo reformi.
Među rešenim preporukama u 2023. godini je ukidanje konverzije, uvođenje obavezne primene zelenih kriterijuma i kriterijuma kvaliteta u određenim javnim nabavkama, regulisanje elektronskih komunikacija u skladu sa standardima Evropske unije i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva.
Za proteklih 16 godina kroz „Sivu knjigu“ predstavljeno 320 jedinstvenih preporuka, od kojih je više od polovine delimično ili u potpunosti rešeno.