Vesti
Društvo i ekonomija
Holandija povukla sa tržišta smrznute višnje iz Srbije zbog velike količine pesticida
24.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
Holandija povukla sa tržišta smrznute višnje iz Srbije zbog velike količine pesticida
Zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida Holandija je sa tržišta povukla smrznute višnje poreklom iz Srbije, objavio je RASFF – evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Reč je o pesticidu dimetoatu (dimethoate) koji je, kako se navodi, otkriven u većoj količini od dozvoljene.
Kontrolu voća je, prema podacima sa RASFF, uradio – sam proizvođač.
U uzorku koji je uzet 6. marta otkriveni su ostaci ovog pesticida u količini od 0,044 mg po kilogramu, dok je dozvoljena količina 0,01 mg po kilogramu.

Rizik po zdravlje potrošača je definisan kao „ozbiljan“.

Dimetoat, inače, spada u insekticide i, prema podacima udžbenika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu „Fitomedicina„, koristi se u suzbijanju šetočine trešnjine muve.

„Ove muve su najnačanije štetočine trešnje i višnje. Dve vrste se javljaju zajedno, ali je brojnost R. cerasi najčešće veća. R. cingulata je poreklom iz Amerike, u Evropi je prvo opisana 1983. godine a u našoj regiji se redovno javlja od 2000. godine. Njegov značaj se povećava usled kasnijeg i dužeg leta“, navodi se u udžbeniku.

Među insekticidima registrovanim u Srbiji protiv trešnjine muve je upravo i – dimetoat.

RASFF je, inače, sistem brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje, koji je uspostavljen kao mreža za izveštavanje o direktnoj ili indirektnoj opasnosti za zdravlje ljudi koja potiče od hrane i hrane za životinje u Evropskoj uniji.