Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće završena do kraja 2027. godine
28.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće završena do kraja 2027. godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot - Sukovo, da ćemo dobiti više novca od EU za taj projekat - oko 430 miliona evra zajedno sa obilaznicom oko Niša.
"I sad razgovaramo sa Evropljanima, sa kojima radimo ovu deonicu, biće značajno više novca, sve ukupno zajedno sa obilaznicom oko Niša i sa svim drugim, računam da će to biti negde oko 430 miliona evra. Od toga ćemo dobiti za ovu deonicu Niš - Dimitrovgrad, plus za obilaznicu i za sva ta tri dela o kojima pričamo, oko 108 miliona evra od Evrope, na poklon", rekao je Vučić.On je dodao da je to veliki novac koji će Srbija dobiti od EU.
"Najveći novac smo dobili, od ukupno 2,775 milijardi evra, koliko je sad procenjeno 610 miliona evra za brzu prugu Beograd - Niš. I stvari se kreću konačno, ja sam uvek nezadovoljan, uvek mislim da može brže, ali to su velike stvari koje menjaju izgled naše zemlje", rekao je Vučić.
Naglasio je da će, kada bude gotova brza pruga, moći da se stigne za dva sata i deset minuta od centra Beograda do centra Niša.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pruga Niš-Dimitrovgrad biti završena do kraja 2027. godine.
"Mi bismo voleli kada bi mogli da završimo do maja 2027. zbog EXPO, ali realno je da bude do kraja 2027. To je neverovatna stvar za celu Srbiju, od Pirota do Beograda da dođete za tri sata. A možete da zamislite koliko ćemo da skratimo put do Istanbula", rekao je Vučić tokom obilaska radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš – Dimitrovgrad na deonici Pirot - Sukovo.
On je naglasio da brine za prugu Beograd- Niš i pozvao EU da požuri malo sa radovima na njoj.
"Mi smo beskrajno zahvalni za ogroman novac koji su nam dali. Samo kada bi još malo ubrzali", rekao je Vučić.
Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre odgovorio je da tesno sarađuju sa srpskim ministarstvima da ubrzaju procedure.To je naš zajednički strateški projekat i mogu vam reći da, kao i vi, gledamo da to uradimo što pre", rekao je Žiofre.
Vučić je na to rekao da ne može da natera Žiofrea, niti može ministru građevine Goranu Vesiću da kaže da se nešto nelegalno radi.
"Samo molim da se ubrza, ali mora da se uradi kvalitetno i dobro. To je od ogromnog značaja. Ljudi su već naviknuti na velike rezultate, znaju da će ovo da bude, a ranije kada čuju neko takvo obećanje, nisu verovali da će se to uraditi", poručio je Vučić.
Dodao je da niko ništa nije uradio 40 godina i onda neko prigovara što se kasni mesec dana.
"Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji", konstatovao je Vučić.
On je istakao da su logistički centri ono što nam je veoma važno i što nam nedostaje.
"Poput logističkog centra koji smo zajedno sa predstavnicima EU svojevremeno otvarali u Batajnici, biće nam potrebno mnogo novih logističkih centara u koje ćemo da ulažemo novac. U Jagodinskoj opštini ćemo morati da mi uradimo jedan logistički centar", rekao je Vučić.