Vesti
Društvo i ekonomija
Kristalina Georgijeva ponovo izabrana za izvršnu direktorku MMF-a
13.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Kristalina Georgijeva ponovo izabrana za izvršnu direktorku MMF-a
VAŠINGTON – Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je Kristalinu Georgijevu za izvršnu direktorku te globalne finansijske institucije u novom petogodišnjem mandatu.
Georgijeva, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju, nastaviće da obavlja dužnosti direktorke nakon što se njen sadašnji mandat završi 30. septembra ove godine, saopštio je MMF.Odluka Izvršnog odbora doneta je konsenzusom. Izvršni odbor je pohvalio snažno i agilno rukovođenje Georgijeve tokom njenog sadašnjeg mandata, ističući da je Georgijeva predvodila odgovor MMF-a na globalne ekonomske šokove.
Izvršni odbor je pozdravio i fokusiranje Georgijeve na pitanja makroekonomske i finansijske stabilnosti. Georgijeva (70) je zahvalila Izvršnom odboru na ukazanom poverenju i podršci i istakla da za nju predstavlja čast da nastavi da vodi tu finansijsku instituciju.
Georgijeva vodi MMF od 2019. godine, a tokom njenog mandata ta institucija je pomagala zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog rata u Ukrajini. Prema decenijama starom sporazumu između Evrope i Amerike, na čelu MMF-a je državljanin neke evropske zemlje, a na čelu Svetske banke državljanin Amerike, prenosi Tanjug.