Vesti
Društvo i ekonomija
„Žene za promene“ organizuju protest u Novom Sadu: Sedmi femicid u Vojvodini od početka godine, nadležni ćute
22.04.2024. 20:00
Izvor: Danas
„Žene za promene“ organizuju protest u Novom Sadu: Sedmi femicid u Vojvodini od početka godine, nadležni ćute
Aktivistička grupa „Žene za promene“ večeras, 22. aprila, organizuje još jednu protestnu akciju zbog šestog i sedmog femicida ove godine. Okupljanje je u 18 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.
Grupa poziva Novosađane da im se pridruže da zajedno zatraže da se epidemiji nasilja, a posebno femicidu kao najtežem obliku rodno-zasnovanog nasilja, stane na put.
„Naše kontinuirane protestne akcije su izraz našeg bola, besa i nepokolebljive odlučnosti da zahtevamo prepoznavanje nasilja u društvu, nasilja u porodici i svih oblika nasilja prema ženama kao najtežih oblika destrukcije, za čije suzbijanje se moraju usmeriti sve snage društva“, navodi se u saopštenju ove grupe.
Aktivistička grupa „Žene za promene“ na ovaj način već je iskazala nezadovoljstvo radom institucija i zakonskim rešenjima četiri puta u Novom Sadu. Prethodni put okupile su se 29. marta.
Sedmi femicid ove godine dogodio se u subotu, 20. aprila, kada je muškarac (36) ubio nevečanu suprugu (29) nožem u naselju Veliki rit u Novom Sadu.
Svi femicidi 2024. desili su se u Vojvodini, a niko od nadležnih u pokrajinskim institucijama se nije oglašavao tim povodom.