Vesti
Društvo i ekonomija
Građani Srbije gasili rerne i bojlere najviše u martu: Uštedelo svako drugo domaćinstvo
24.04.2024. 20:00
Izvor: Blic
Građani Srbije gasili rerne i bojlere najviše u martu: Uštedelo svako drugo domaćinstvo
U martu su ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije a čak 54 odsto domaćinstava je dobilo popuste na potrošnju struje dok je četvrtina, odnosno 830.000, ostvarilo najveći popust od 40 odsto, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.
Dodala je da popusti za racionalnu potrošnju energije Elektroprivredu Srbije (EPS) koštaju oko 80 miliona evra, da to nije mali iznos i da je jednak investiranju u remont jednog bloka termoelektrane ili hidroelektrane.Navela je da je EPS osnovao ćerku kompaniju za stabilno snabdevanje naših građana na severu Kosova i Metohije, u šta je uloženo 40 miliona evra, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje.
"Međunarodne institucije nagledaju primenu dogovora, važno je da naši građani imaju poverenje, da sarađuju sa "Elektroseverom", dok će se svi problemi rešavati u saradnji sa građanima", rekla je ona za TV Hepi, saopštilo je resorno ministarstvo.
Naglasila je da je još u novembru nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom rečeno da se cene neće povećavati u ovoj godini
"Što se tiče cena za privredu, gas će pojeftiniti 15 odsto a struja oko 20 odsto u zavisnosti od metodologije obračuna", navela je ministarka Dubravka Đedović Hndanović.
Istakla je da će država nastaviti da radi na stvaranju što konkurentnijeg ambijenta za privredu, kako bi proizvodi iz Srbije bili atraktivniji na tržištu, a na to značajno utiču cene struje i gasa.Prema njenim rečima država je stala iza privrednika tokom energetske krize, kada je cena struje na tržištu iznosila više od 600 evra po megavat času i da će se uvek ponašati odgovorno.
Ocenila je da je najvažnije da se pametno koriste prirodna bogatstva, u korist razvoja privrede, da se izmeni Zakon o rudarstvu i time još više zaštite interesi Srbije i nastavi odgovorno pristupanje prirodnim resursima, ne na štetu ljudi, prirode i biodiverziteta.
"Time bismo omogućili više radnih mesta za građane u zapadnoj Srbiji, veće plate u tom kraju i mogućnosti da se ljudi iz inostranstva vrate u našu zemlju. Bez kritičnih mineralnih sirovina nema zelene agende i energetske tranzicije, potrebno je da sagledamo kako možemo da ih iskoristimo, a ne da budemo teoretičari zavera jer time donosimo samo loše našoj zemlji kao što to rade opozicioni političari, rekla je ona.