Vesti
Društvo i ekonomija
„Vučić unapred plaća potencijalne usluge u slučaju pobede Trampa“: Kako svetski mediji pišu o predaji zgrade Generalštaba Kušneru?
17.05.2024. 20:00
Izvor: Danas
„Vučić unapred plaća potencijalne usluge u slučaju pobede Trampa“: Kako svetski mediji pišu o predaji zgrade Generalštaba Kušneru?
Vest da je Vlada Srbije odobrila ugovor sa Džaredom Kušnerom, zetom Donalda Trampa, za izgradnju luksuznog hotela na mestu nekadašnje zgrade Generalštaba u Beogradu beleže i svetski mediji.
Kušner je, piše Newsweek, potvrdio potpisivanje sporazuma rekavši da je „ekonomski napredak Srbije u protekloj deceniji bio impresivan“.
„Ovaj razvoj događaja će dodatno uzdići Beograd u vrhunsku međunarodnu destinaciju kakva postaje“, dodao je on.Šačica demonstranata okupila se u četvrtak na mestu planirane izgradnje, prenosi Newsweek, blokirajući saobraćaj i držeći znakove na kojima je pisalo: „Obustavite da dajete štab vojske kao poklon američkim ofšor kompanijama“.
Britanski Independent u tekstu pod naslovom „Džared Kušner dobio zeleno svetlo za projekat hotela u Srbiji vredan 500 miliona dolara“ piše da je zet Donalda Trampa Džared Kušner dobio je odobrenje za izgradnju luksuznog hotela vrednog 500 miliona dolara na lokaciji bivšeg generalštava u Beogradu.
Sporazumom, koji je objavila Vlada Srbije, bombardovana lokacija bivšeg jugoslovenskog ministarstva odbrane u Beogradu biće transformisana u hotelski kompleks.Trampov zet, koji je oženjen Ivankom Tramp, osnovao je svoju kompaniju nakon što je napustio funkciju u Beloj kući 2021. Vlada Saudijske Arabije je jedan od glavnih finansijera kompanije Kušnera, koja bi mogla da predstavlja sukob interesa ako se Tramp vrati na mesto predsednika.
„To je sukob interesa u najoštrijem smislu: predsednik Sjedinjenih Država treba da unapređuje interese Sjedinjenih Država, a ne finansijske interese članova porodice“, prenosi Independent izjavu Adav Notija, izvršnog direktora Pravnog centra kampanje, koja prati etička pitanja u saveznoj vladi datu za Njujork tajms.
Kušner, međutim, kaže da ne planira da se vrati u Belu kuću, tako da nema sukoba interesa.
Agencija Asošijeted pres beleži protivljenja opozicije i šire javnosti ovom projektu navodeći da je za mnoge ovo mesto „snažan simbol otpora Srbije protiv onoga što nazivaju ‘agresijom NATO-a’ pre 25 godina“.
Opozicionar Aleksandar Jovanović najavio je da će ta organizacija „svim sredstvima, uključujući i fizička“ odbraniti rušenje stare zgrade Generalštaba i predaju američkoj kompaniji“, prenosi AP.
„Onog trenutka kada se pojave prvi buldožeri, mi ćemo ih sačekati“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare i pozvao sve građane da im se pridruže, a posebno pripadnike Vojske Srbije, „sve one koji imaju hrabrosti da brane stari Generalštab i ne dozvolite da se desi ovaj zločin“.
Opoziciona Nova demokratska stranka Srbije, prenosi Bloomberg, osudila je planove da se lokacija pretvori u „hotel sa kazinom, ismevajući tako srpsku kulturu, istoriju i arhitekturu”. Obećavaju da će se boriti protiv „prodaje“ kojom se otuđuje ne samo najvredniji i najlepši parcela već i „duša“ Beograda.Trampovi antiestablišmentski stavovi i njegovo prihvatanje autokrata, piše Politico u svom izveštaju o dogovoru vlade Srbije sa Kušnerom, dobro se slažu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je nedavno organizovao grandiozan doček kineskom predsedniku Si Đinpingu i odbija da uvede sankcije Rusiji.
Kritičari sumnjaju da bi iskorištavanje poslova sa Trampovim zetom mogao biti način da se plate unapred potencijalne usluge u slučaju druge Trampove administracije, navodi Politico.
NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. nakon krvavih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ostaje primarni izvor srpskih nacionalističkih tvrdnji i pritužbi – „da su oni bili nepravedno na meti Zapada zbog uloge njihove vlade u ratovima“, ukazuje Politico.
Svaki političar u Srbiji je iskoristio ovaj događaj da podstakne antizapadna i posebno antiamerička osećanja, dodaje se.
Ali to nije zaustavilo razvojne planove, čak je Vlada Srbije pokušala da ublaži sve najavom da će na prostoru Kušnerovog kompleksa biti izgrađen i memorijalni kompleks, napominje Politico.