Vesti
Društvo i ekonomija
Kvalitet pšenice prosečan, očekuju se prvi otkosi
07.06.2024. 20:00
Izvor: RTV
Kvalitet pšenice prosečan, očekuju se prvi otkosi
Senta - Ispunjenje prognoze da će ovu godinu obeležiti izuzetno rana žetva pšenice, omele su česte kiše početkom juna koje su produžile zrenje hlebnog žita.
Dok se severu na Vojvodine očekuju prvi otkosi, u silosima vodećeg otkupljivača i prerađivača pšenice "Žito-prometa", sve je spremno za prijem novog roda.
Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su otkupili i preradili rekordnih 96 hiljada tona pšenice, u senćanskom "Žitoprometu", plan je da u ovoj ekonomskoj godini, za preradu obezbedi oko 100 hiljada tona hlebnog zrna.
Povećanje obima proizvodnje, uslovljeno je sve većim tražnjom, kako domaćeg, tako i stranog tržišta.
U proseku više od osrednjeg kvaliteta i prinosa pšenice, nerealno je očekivati, s obzirom na to da se jesenas na mnogim poljima štedelo na deklarisanom semenu i mineralnim đubrivima, a i vremenski uslovi tokom zime nisu išli na ruku proizvodni ozimih strnina.
I dok agrotehnika i vremenski uslovi utiču na prinos i kvalitet, cenu pšenice određuje tržište.
A u Zadružnom savezu Vojvodine izračunali su da proizvodnja ovogodišnjeg roda hlebnog žita za projektovani prinos od pet i po tona po hektaru, iznosi oko 163 hiljade dinara, što znači da trenutna cena pšenice od 21 do 23 dinara, kako kažu, ne pokriva troškove proizvodnje.
Osim toga, Zadružni savez Vojvodine savetuje sprovođenje uredbe o subvencionisanom semenskom i repromaterijalu, što bi značajno olakšalo zasnivanje nove proizvodnje.