Vesti
Društvo i ekonomija
Živković: Nema privatizacije, cilj reformi - energetska i finansijska stabilnost
19.06.2024. 20:00
Izvor: Blic
Živković: Nema privatizacije, cilj reformi - energetska i finansijska stabilnost
Cilj transformacije „Elektroprivrede Srbije“ je dugoročna energetska i finansijska stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije, a nikako privatizacija i višak zaposlenih - rekao je Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, u Jutarnjem dnevniku RTS.
On je istakao da su aktuelna geopolitička situacija i energetska kriza nametnuli novi realitet u energetici u svetu, a energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama koje se tiču energetskog suvereniteta i energetske sigurnosti, Zelene agende...- EPS je prepoznao potrebu da se menja i krene u proces strukturnih reformi i transformaciju kompanije. Država ostaje vlasnik EPS i privatizacija apsolutno nije tema koja se razmatra. Transformacija EPS podrazumeva i proces jačanja ljudskih resursa i višak zaposlenih nije tema. Plan transformacije EPS podrazumeva konkretna strukturna, finansijska i operativna unapređenja poslovanja i procene su da bi u narednih godinu i po do dve trebalo da se implementiraju ovi procesi – rekao je Živković.

On je naglasio i da su netačne priče o tome da EPS izdvaja funkciju trgovine električnom energijom, jer je ta oblast jedna od najznačajnijih funkcija i zato dolazi u nadležnost generalnog direktora. Prvi čovek EPS je objasnio da se od trgovine električnom energijom mnogo očekuje zato i jeste dobila mesto na vrhu kompanije. Inače, samo u 2024. godini EPS je trgujući na slobodnom tržištu ostvario profit od 38 miliona evra.