Vesti
Društvo i ekonomija
"Surčin će biti nalepši deo grada" Posle Ekspa će ostati 1.500 stanova, do tamo će se ići vozom ili čak brodom
28.06.2024. 20:00
Izvor: Mondo
"Surčin će biti nalepši deo grada" Posle Ekspa će ostati 1.500 stanova, do tamo će se ići vozom ili čak brodom
Kako je rekao zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Boban Veličković, Ekspo će se prostirati na 212 hektara zemlje u Surčinu.
Na prostoru na kom se grade objekti za Ekspo 2027. godine trenutno je oko 1.000 radnika. Zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Boban Veličković objasnio je u razgovoru za RTS kakva će biti namena tih objekata posle Svetske izložbe, ali i kako će Surčin biti povezan sa drugim delovima grada.
Srbija je bila jedan od pet kandidata, pored Amerike, Španije, Tajlanda i Argentine i uspela je da dobije pravo da organizuje Svetsku izložbu 2027. godine. Jeste čast, ali i veliki organizacioni poduhvat. Očekuje se da će za 92 dana, koliko će trajati, Ekspo posetiti više od četiri miliona ljudi.
Zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Boban Veličković rekao je da se na 212 hektara u Surčinu grade objekti neophodni za organizaciju Ekspa 2027, a da će nakon Svetske izložbe deo njih biti korišćen za potrebe Beogradskoj sajma.
"Tamo se grade nacionalni stadion, neophodna infrastruktura koja podrazumeva bulevare koji će okruživati te objekte, gradi se budući akvatik centar i stanovi za smeštaj učesnika Ekspa koji će se kasnije koristiti u neke druge svrhe. Znači sličan pristup koji je postojao i za vreme Univerzijade. Biće 1.500 stanova", naveo je Veličković.
Ističe da su u završnoj fazi projektovanja izgradnje stanova i da očekuju da će do početka oktobra krenuti sa gradnjom. Sagovornik RTS-a napominje da će se tu nalaziti i nacionalni paviljon čija će namena u budućnosti biti neka vrsta muzeja ili izložbenog prostora.
"Biće tu još drugih objekata koji neće biti direktno u funkciji sajma, nego u funkciji društva uopšte", rekao je Veličković.Veličković je za RTS rekao i da na gradilištu trenutno ima oko 1.000 radnika, ali da ima i mnogo angažovanih radnika koji nisu u Surčinu.
"Mnogi od radnika nisu direktno na gradilištu. Imate kamenolome, zatim pozajmišta peska, dobavljače raznih građevinskih materijala koji su angažovani na drugim lokacijama", rekao je Veličković.
Pojašnjava da su sada mnogi poslovi mehanizovani – na terenu su kamioni, utovarivači, bageri, ali kada krenu zanatski radovi na terenu će biti najmanje nekoliko hiljada majstora direktno na lokaciji. Veličković ukazuje da je na terenu i dosta inostranih radnika budući da je na tržištu nedostatak radne snage.
Očekuje da će radovi u Surčinu pozitivno uticati na građevinsku industriju.
"Cena rada na neki način skače, zato što je potražnja veća, ali uticaće na način da će sigurno svi koji žele da rade moći da nađu posao", rekao je Veličković. Govoreći o izgradnji delfinarijuma, Veličković je rekao da je reč o zahtevnom objektu zato što ima puno vode, pa je zbog toga potrebna i specifična obrada betona i stakla.Veličković objašnjava da se planira izgradnja železnice koja će od Batajnice preko aerodroma ići do nacionalnog stadiona i nastavljati dalje.
"U razmatranju su i razni drugi vidovi saobraćaja koji treba da omoguće ljudima da lakše dolaze na Ekspo i na budući sajam i budući nacionalni stadion. Biće tu i rečnog saobraćaja, tako da će moći i brodovima da dođu. Biće to veoma složen sistem koji treba konačno da oživi taj deo grada i da to bude jedan od najlepših delova grada", zaključio je Veličković.