Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Red Alert 3
16.12.2008. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Red Alert 3
Strategije su ovih dana kao ugrožena vrsta životinja. Ima ih jako malo, a i te koje postoje su najčešće nastavci, koji se oslanjaju na slavu svojih prethodnika.
Preživljavaju samo najjači, dok oni slabiji tonu u zaborav. Red Alert je jedan od najpoštovanijih i najboljih serijala na tržištu, koji je sve samo ne zaboravljen. Igrači su, naime, više nego zadovoljni da s vremena na vrijeme vide nastavak igre koja je obilježila njihovo djetinjstvo i koja će probuditi razne emocije.
Red Alert 3 nas ponovo uvlači u vječni rat između SSSR i savezničke vojske. Poslije propadanja sovjetske armije u drugom nastavku, Sovjeti razmišljaju šta je potrebno uraditi kako bi povratili slavu i moć. Dolaze do fantastične ideje da se vrate u prošlost i ubiju Ajnštajna, čovjeka koji je zadužen za stvaranje super oružja kod saveznika, kao i atomske bombe, što je propraćeno propadanjem Sovjetskog Saveza.
Njegovim ubistvom, Sovjeti ne gube rat, ali kao i uvijek kada se neko igra prošlošću, dolazi do neočekivanih posljedica. Najveća je stvaranje armije Carstva izlazećeg Sunca, to jest japanske armije, koju odlikuje nanotehnologija s jedinicama poput Transformersa i jedinicama u kombinaciji s klasičnim japanskim vojnicima, kao što su Shinobi ratnici ili pješadinci koji jurišaju svojim katanama. Kada je sve djelovalo u redu po Sovjete, nova frakcija ih napada i tu otpočinje obračun između sada tri zaraćene strane. Priča nije ništa drugo nego već više puta prežvakan kliše u drugom pakovanju.
Jedna od prijatnih novina je što svaku misiju možete odigrati sa svojim prijateljem, što nas dovodi do prvog, a možda i najvećeg minusa u igri: nedostatka LAN opcije u multiplayer-u. Tako, ukoliko želite da prelazite kampanju s nekim, to ćete morati da uradite preko Interneta s brzom konekcijom.
Razvojni tim se odlučio da uvede nekoliko novina u mehaniku igre, koje izgledaju interesantno i strateški zanimljivo na prvi pogled. Sve zgrade koje ne proizvode nijednu jedinicu moći ćete izgraditi na vodi. To može biti itekako veliki plus, pogotovo u multiplayer-u, u uvijek ograničenom prostoru koji vam je dat. Većina pješadijskih jedinica je ovaj put u mogućnosti da pliva u vodi. Svaka sada ima specijalnu sposobnost. Jedinice kod Japanaca mogu da se transformišu, što je urađeno zaista impresivno. Skoro svaki tenk može postati vazdušna jedinica i, naravno, obrnuto. Ovo diže serijal Red Alert na novi nivo jer nam donosi mogućnost komplikovanijeg mikromenadžmenta nego ranije.
Na polju grafike, igra nikako nije iznevjerila. S druge strane, ne može se reći da je pravo malo remek-djelo, jer jednostavno nije za svačiji ukus. Programeri su samo nastavili i još malo pojačali stripski stil igre. Pored izvanredne glumačke postave, kojoj može da zavidi bilo koja visokobudžetna serija, na grafičkom planu izgleda pomalo neozbiljno. Previše šarenila i suvišnih boja, koje vam jednostavno bodu oči dok igrate. Igra koristi ne tako znatno izmijenjen grafički engine koji se koristio u C&C 3 serijalu, s tim da zahtjevnost nije prevelika, tako da je sasvim pristojno možete pokrenuti i na mainstream mašinama.
Red Alert 3 nam donosi tako puno novina, ali ponovo ne tako dovoljno da bi se smatrao revolucionarnim. Nekoliko novih ideja, nekoliko starih klišea, grafika koja pari oči glavni su aduti, ali i glavni minusi. Igra će vam sigurno donijeti pregršt sati zabave, kako u singleplayer-u, tako i u co-op prelaženju misija ili klasičnim mečevima na skirmish mapama koje su integrisane u igri. Nastavci po kvalitetu definitivno idu nadole, ne zbog kvaliteta same igre, jer je ovo jedan fantastičan naslov, već zato što ideja Red Alert-a prepričava iste priče i programeri se jednostavno vrte u krug. Ipak u doba nestašice strategija, ovo je jedan blagoslov svim igračima.