Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Facebook razvija tehnologiju koja će "otvoriti oči" korisnika na fotografijama
21.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Facebook razvija tehnologiju koja će "otvoriti oči" korisnika na fotografijama
Kompanija Facebook će učiniti sve kako bi ohrabrila korisnike svoje društvene mreže da dijele što više sadržaja, a to će uključivati i AI tehnologiju (vještačka inteligencija) koja će "spasiti" fotografije na kojima osobe zatvore oči.
Naime, zadatak tehnologije će biti da spasi fotografije na kojima osoba slučajno trepne i zatvori oči. Facebookovi inžinjeri namjeravaju koristiti novu metodu, odnosno vještačku inteligenciju za uređivanje fotografije i "otvaranje" očiju kada je to potrebno. Ova metoda je trenutno u fazi istraživanja te zasad nema garancije da će je Facebook ikada zaista koristiti, ali velika mogućnost postoji.
Kako istraživači ističu, već danas pstoje mnogi alati za uređivanje fotografija koji uklanjaju brojne nedostatke, tako da ima mjesta i za onaj koji rješava problem zatvorenih očiju.
Sistem koristi metodu mašinskog učenja pod nazivom GAN (generative adversarial network) te se već korištila u stvaranju lažnih slavnih osoba, promjeni vremena u videima pa čak i u dizajniranju odjeće. Treptanje uopće nije neki veliki izazov.
Kako bi uredio fotografiju, sistem mora naučiti kako ljudske oči izgledaju te "trenirati" onda kad ljudi ne trepću. Tako softver "pamti" oblik i boju očiju pa te informacije primijenjuje u uređivanju fotografija na kojima je osoba trepnula.