Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Google će angažovati hiljade uposlenika za nadzor YouTube sadržaja
07.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Google će angažovati hiljade uposlenika za nadzor YouTube sadržaja
Iz kompanije Google navode kako će više od 10.000 članova osoblja nadzirati sadržaje na svojim platformama s posebnim akcentom na YouTube. U to će biti uključeni ne samo recenzenti i inžinjeri Googlea, već i advokati i operativni timovi.
YouTube je "kritikovan" zbog neadekvatne zaštite djece i omogućavanja dijeljenja ekstremističkih i terorističkih sadržaja.
Također je obrisano stotine YouTube računa koji su ostavljali neprimjerene komentare na "benignim" dječijim videima, na kojima djeca treniraju gimnastiku.
Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki u saopćenju je navela kako je pregledano skoro dva miliona snimaka te da je od juna uklonjeno 150.000 sadržaja.
U augustu su upućene primjedbe YouTubeu zbog toga što su u okviru uklanjanja terorističkih sadržaja obrisani dokazi o potencijalnim ratnim zločincima u Siriji. Također, mnoštvo kompanija iz privatnog i javnog sektora u martu je prestalo nobjavljivati oglase na YouTubeu zbog bojazni da se pojavljuju pored neodgovarajućih sadržaja.
Wojcicki je naglasila kako je YouTube zamišljen kao otvorena platforma za razvijanje kreativnost, učenje i pristup informacijama, ali su ga aktivisti koristili za zalaganje za društvene promjene, pokrtanje protesta i dokumentovanje ratnih zločina.
Iako Google, koji je matična kompanija YouTubea, koristi algoritme za automatsko zastavljanje videozapisa koji krše pravila, ipak, krajnju odluku o uklanjanju sadržaja donose ljudi. Prema izvještajima, 98 posto videa koje YouTube uklanja zbog nasilnog ekstremizma označeni su navedenim algoritmima, a blizu 70 posto njih je uklonjeno u roku od osam sati nakon objave.
Klasifikatori koje YouTube koristi za uklanjanje nasilnog sadržaja su sofisticiraniji od onih koji se koriste za dječije videe te zbog toga Google više povjerenja ulaže u ljudski nadzor navedenih sadržaja.