Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Facebook traži od korisnika fotografije na kojima su nagi da ih zaštiti
09.11.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Facebook traži od korisnika fotografije na kojima su nagi da ih zaštiti
Kompanija Facebook je tražila od korisnika da im pošalju fotografije na kojim su nagi kako bi se zajedno borili s "osvetničkom" pornografijom i dali podršku žrtvama ove vrste zlostavljanja.
Pojedinci koji su sa svojim bivšim ili sadašnjim partnerima dijelili intimu, odnosno fotografije na kojima su goli, zabrinuti su da bi one mogle dospjeti u javnost bez njihovog pristanka, a Facebook im planira omogućiti da fotografije prije toga budu uništene te da se spriječi njihova ponovna distribucija. Facebook će fotografije koje korisnici šalju pretvoriti u jedinstven otisak prsta koji se može upotrijebiti za prepoznavanje i blokiranje pokušaja ponovnog učitavanja fotografije.
Facebook pokreće projekt u Australiji u saradnji s vladinom agencijom na čelu s povjerenicom za sigurnost e-pošte Julie Inman Grant koja je kazala za ABC da će žrtvama koje su zlostavljane na takav način omogućiti da učine nešto prije nego što fotografije budu objavljene na Facebooku, Instagramu ili Messengeru.
"Vidimo mnogo scenarija gdje su fotografije ili videosnimci nastali uz pristanak, ali nije bilo pristanka da se one dijele s drugim ljudima", kazala je Grant.
Korisnici prvo moraju ispuniti online obrazac u kojem će navesti svoju zabrinutost, nakon toga na Messenger trebaju poslati fotografije za koje strahuju da će biti objavljene. Kada Facebook o svemu dobije obavijest, analitičar će pristupiti fotografiji i isjeckati je kako bi spriječio učitavanje i dijeljenje na drugim stranicama. Kako bi bili sigurni da se projekt pravilno provodi, Facebook će na kratko vrijeme pohraniti fotografije prije konačnog brisanja.
Facebook i druge tehnološke kompanije na ovakav se način bore i protiv drugih neprimjerenih i uznemirujućih sadržaja, kao što su seksualno zlostavljanje djece i ekstremističke fotografije.