Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Minesweeper: Igra koju ni dan danas ne znamo igrati
18.04.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
Minesweeper: Igra koju ni dan danas ne znamo igrati
Igranje na ranim operacijskim sistemima Windows nije korisniku pružalo neku veliku zabavu. U eri dok internet još nije bio masovno korišten, Windowsi su uglavnom dolazili s paketom od nekoliko jednostavnih, unaprijed instaliranih igara. Jedna od takvih bila je i legendarni Minesweeper, koji se kao sastavni dio Windowsa 3.1 prvi put pojavio upravo na današnji dan 1992. godine.
Koncept Minesweepera kao puzzle igre postojao je još od 60-ih godina prošlog stoljeća, samo u igrama pod različitim nazivima. Bilo je tu raznih varijacija na temu, ali osnovna ideja uglavnom je bila ista – igrač mora otkrivati polja u mreži bez da “nagazi” na minu, a kada otkrije polje s brojem, ono mu pokazuje koliko je okolnih polja minirano.
Microsoftov Minesweeper u Windowsima 3.1 zamijenio je igru Reversi iz prijašnjih verzija Windowsa. Imao je nekoliko podesivih težina igranja, odnosno veličina ploče. Igra se nije mijenjala duže godina, sve do Windows Viste (2006.) kada je dobila novi izgled i animacije.
Windows 10 bio je prvi Microsoftov OS koji je izostavio Minesweepera iz standardne ponude.
Taj izgled zadržao se i u verziji za Windows 7, prije nego je Microsoft s Windowsom 8 po prvi put izostavio Minesweepera iz standardne ponude te ga pretvorio u sasvim novu igru koja je i dan danas dostupna na Windows Trgovini.