Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Facebook izbrisao 29 miliona objava koji promovišu govor mržnje, rasizam i nasilje
17.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Facebook izbrisao 29 miliona objava koji promovišu govor mržnje, rasizam i nasilje
Facebook je objavio da je izbrisao ili izdao upozorenja za oko 29 miliona postova objavljenih tokom prva tri mjeseca u ovoj godini, a koji su promovisali govor mržnje, nasilje, terorizam i rasizam.
Ovo je prvi put da je ova kompanija objavila brojke i iznijela detalje o primjeni svojih pravila. Shodno tome, Facebook razvija alate za vještačku inteligenciju kako bi se na taj način poboljšao rad 15.000 “ljudskih” moderatora.
Međutim, objavljeni izvještaj ukazuje na to da se taj softver još bori sa utvrđivanjem i otkrivanjem tačnog broja zloupotreba.
Kao primjer je navedeno da su algoritmi identificirali samo 38 posto poruka koji promovišu govor mržnje tokom prethodno navedenog perioda, što znači da je 62 posto njih bilo riješeno zahvaljujući prijavama korisnika.
S druge strane, Facebook je objavio da su navedeni alati zabilježili 99,5 posto objava koje podržavaju i veličaju Al-Qaedu, a da je samo 0,5 posto bila aktivnost javnosti.
Brojke ukazuju i na to da su Facebook korisnici iskusili i grafičko nasilje i da je taj broj od januara do marta povećan u odnosu na prethodna tri mjeseca. Tako je od januara do marta ove godine 3,4 miliona korisnika promovisalo grafičko nasilje, a od oktobra do decembra prošle godine taj broj riječ je bilo o 1.2 miliona korisnika.
Brojke su porasle i kada je riječ o promociji terorizma te se tako ovim aktivnostima u prva tri mjeseca ove godine “posvetilo” 1,9 miliona stanovnika, a od oktobra do decembra 2017. godine njih 1,1 milion.
Iz kompanije Facebook su objasnili kako još nisu u potpunosti razvili način na osnovu kojeg će moći raspoznati govor mržnje i terorističku propagandu.
“Trenutno radimo na poboljšanju metodologije i usavršavanja načina kako bi javnosti mogli prezentovati što preciznije podatke”, kazao je Guy Rosen iz kompanije Facebook.