Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Stručnjaci preporučuju: Hitno izbrišite stare profile na MySpaceu
20.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Stručnjaci preporučuju: Hitno izbrišite stare profile na MySpaceu
Internet stručnjaci proteklih dana pozivaju korisnike nekadašnje popularne društvene mreža MySpace da hitno izbrišu stare profile koje ne koriste kako se ne bi suočili sa neugodnim povredama privatnosti.
MySpace je bio popularan prije deset godina, ali je njegova popularnost počela padati dolaskom novijih društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.
Milioni ljudi više ne koriste MySpace, iako nisu izbrisali njihove korisničke račune sa ove mreže. Mnogi se ne sjećaju ni korisničkih imena, a još manje lozinki, ili ne koriste e-mail adresu preko koje su napravili profile. Nakon što je razmotrio sve ove faktore, MySpace je omogućio korisnicima obnovu korisničkih računa bez unošenja pojedinih davno zaboravljenih podataka. Međutim, ovaj proces je zastrašujuće lagan.
Istraživačica sigurnosti Leigh-Anne Galloway otkrila je kako bilo ko može obnoviti stari račun na MySpaceu uz samo tri informacije.
"MySpace prepoznaje samo imena, korisnička imena i datume rođenja. Kompletno ime i prezime nekog korisnika moguće je pronaći na Googleu. Korisničko ime se nalazi u linku nekog profila te na stranici tog profila. Najteže je doći do datuma rođenja, ali i to nije nemoguće. Mnogi ljudi, stari korisnici MySpacea, imaju prikazane datume rođenja na njihovim profilima na Facebooku i Twitteru", rekla je Galloway.
Na ovaj način, bilo ko može obnoviti nečiji stari račun što dovodi do povrede privatnosti i sigurnosti.
"Ukoliko imate profil na MySpaceu, preporučujem vam da ga odmah izbrišete", naglasila je Galloway koja je prošle godine o ovom problemu obavijestila i MySpace, ali je dobila odgovor kako je oko 360 miliona računa na ovoj mreži ugroženo u sklopu masivnog hakerskog napada iz 2013. godine.