Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Tesla u prodaji
18.12.2008. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Tesla u prodaji
Prvi lični super računar "Tesla" koji će, kako se očekuje, napraviti revoluciju u svijetu nauke i medicine, svečano je predstavljen javnosti i pušten u prodaju u Velikoj Britaniji.
"Tesla" svoju izvanrednu snagu i ime duguje grafičkom procesoru "Tesla C1060" koji je 250 puta brži od procesora koji koriste obični lični računari.
Od novog super računara se s razlogom dosta očekuje, jer će se, recimo, obrada rezultata nakon skeniranja mozga i dijelova tijela obavljati daleko brže, te će pacijenti u roku od samo nekoliko sati znati da li imaju tumor. Pored toga, naučnici vjeruju da će im "Tesla" pomoći da lijek za bolesti, kao što su rak i malarija, otkriju znatno brže nego tradicionalnim metodama.
Proizvođač nove tehnologije je američka kompanija "NVIDIA" čiji glavni naučnik Dejvid Kirk tvrdi da super računar može ubrzati proces obrade informacija do čak 1.000 puta.
"Tesla", za razliku od svojih velikih i preskupih prethodnika, izgleda kao običan lični računar, a u slobodnoj prodaji, najprije za univerzitete i istraživačke i naučne zajednice, cijena je od 4.000 do 8.000 funti.