Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Najsigurnije je hard disk uništiti čekićem
13.01.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo - X
Najsigurnije je hard disk uništiti čekićem
Najbolji način da spriječite zloupotrebu informacija sa hard diska vašeg računara je da ga u potpunosti uništite, savjetuju stručnjaci.
Informatičari magazina "Which?" testirali su osam kompjutera kupljenih na eBayu s kojih su uspjeli skinuti 22.000 prethodno izbrisanih dokumenata.
Kriminalci koriste stare kompjutere kupljene putem internetskih aukcija, ali i one nabavljene na druge načine, kako bi pronašli važne informacije o njihovim nekadašnjim korisnicima. Software koji nije teško nabaviti omogućava pristup podacima za koje se smatralo da su trajno izbrisani. Brojni slučajevi pokazali su koliko je opasno prodavati računare koje ste koristili.
Jedina solucija, smatraju stručnjaci, potpuno je uništavanje hard diska, a preporučuje se da se u tu svrhu koristi čekić.
"Privatni računari sadrže više vrijednih informacija nego ikad u vrijeme kad ljudi kupuju putem interneta, posjećuju stranice za društveno umrežavanje i koriste digitalne fotografije", izjavila je urednica magazina "Which?" Sarah Kidner za BBC.
"Ovakve informacije mogu se isplatiti kradljivcima identiteta", upozorila je. "Zvuči ekstremno, ali jedini 100% siguran način da uništite svoj hard disk je da izlomite u komadiće."