Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Ant Renamer 2.10.0
10.02.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Ant Renamer 2.10.0
Malo kome ne padne mrak na oči kada se pred njim nađe direktorij pun datoteka kojima bi sistematski trebalo promijeniti naziv.
Mnogi tako nešto obično odgađaju do onog trenutka kada snalaženje u takvoj gomili datoteka postane praktično nemoguće, a neki ipak odluče da uzmu stvar u svoje ruke, zavrnu rukave i mijenjaju naziv jednoj po jednoj datoteci sve dok ih ne dovedu u red. Ovi zadnji, premda vrijedni divljenja zbog upornosti i marljivosti, prvi su kojima će alat poput ovoga i te kako uštedjeti vrijeme.
Naime, funkcioniše tako da označite sve datoteke u nekoj mapi, prvoj dodijelite novo ime i taj će naziv biti primijenjen na sve druge datoteke, s tim da će im biti dodat i redni broj. Stoga se treba okrenuti specijalizovanim alatima koji masovno preimenovanje datoteka i mapa čine prilično jednostavnim da to postaje čak i užitak.
Ant Renamer je malen programčić, podjednako koristan i početnicima i zahtjevnijim korisnicima, koji je sposoban u tren oka promijeniti naziv povećoj gomili datoteka ili mapa. Interfejs mu je prilično intuitivan, a nakon pokretanja dovoljno je u glavni prozor dovući datoteke ili mape kojima želite promijeniti naziv.
Pri svakom povlačenju datoteka ili mapa u glavni prozor pojaviće se i maleni dijaloški okvir putem kojeg možete odlučiti želite li dodati datoteke iz označenih mapa ili baš mape i to sve dokle god ne označite opciju da trenutne postavke ne upamti i primjenjuje ih od tada pa nadalje. Naravno, dodavanje datoteka ili mapa moguće je obaviti i putem ikona smještenih na alatnoj traci.
Akcijama su predviđene one najčešće radnje pa je tu mogućnost lake promjene ekstenzija datotekama, zamjena slova ili riječi u nazivima, potom opcija istovremene zamjene više riječi ili slova na setu datoteka, potom premještanje i brisanje znakova, zatim enumeracija, mogućnost korištenja datuma u formatu koji vam odgovara, promjene velikih ili malih slova i slično. Zgodno je što Ant Renamer ima pretpregled pa je prije promjene moguće vidjeti kako će izgledati promjena naziva s podešenim parametrima. Sve u svemu, Ant Renamer je zaista prilično dobar alat za masovno preimenovanje datoteka koji ne košta ništa. Nudi sasvim dobro odmjerene mogućnosti, performanse su odlične, nije ni složen za korištenje, a nudi i sasvim pristojnu dokumentaciju uzme li se u obzir da je ipak riječ o besplatnom programu.
Platforma: Windows 98/Me/2000/XP/Vista
Veličina: 1,03 MB