Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Tehnika u ružičastom
19.02.2009. 12:00
Izvor: CyberBulevar
Tehnika u ružičastom
S Dellom ne možete pogriješiti.
Tako je otprilike glasila američka narodna mudrost koja je odražavala ono što su recenzenti računalne opreme petnaestak godina uporno iznova otkrivali: Dell pruža najbolji odnos između uloženog novca i performansi. Dell je kroz tih petnaestak godina manje-više stalno bio najpopularniji proizvođač računala na svijetu. A onda je, pred nekoliko godina, Dell zamalo bankrotirao. Što se dogodilo? Ukratko: računala su počele kupovati žene.
Danas su žene dominantni kupci potrošačke elektronike. MP3 playere, digitalne fotoaparate i kamere, mobitele, televizore i kućna kina, laptope i gadgete svih vrsta, boja i oblika kupuje više žena od muškaraca - to govore precizne statistike CEA-e, strukovne organizacije koja okuplja proizvođače potrošačke elektronike. Slika je još poraznija po “jači” spol kad se u nju uklopi činjenica dobro poznata svakom oženjenom muškarcu: odluku uvijek donosi žena, bez obzira na to tko se predstavlja kao kupac i čiji se novac troši.
U doba kad su računala kupovali isključivo geekovi, bilo je posve nevažno kako su ona izgledala - uostalom, te ružne sive kutije bi ionako sakrili ispod stola. No računala su danas dio potrošačke elektronike: poput televizora i mobitela, kupuju ih svi. I više nije bitno samo kako funkcioniraju; ona su i odraz osobnog ukusa, životnog stila, modni iskaz, a ponekad i statusni simbol njihovog vlasnika/ce. Kako je to svojedobno uobličio HP-ov marketing: računalo je ponovno postalo osobno. HP je baš nekako u to doba odmijenio Dell na poziciji proizvođača PC-a broj jedan, a Dell je pokušao konkurirati iPodu vlastitim MP3 playerom. Sjeća li se još tko toga fijaska?
Naravno da ne, jer stvar je nalikovala na Dellova računala: vrlo pouzdana, solidne performanse, razumna cijena i - beskrajno dosadan izgled. Lista MP3 playera koji su propali naprosto zato što su bili ružni poduža je, a na njoj je čitava gomila uređaja koji su po tehničkim mogućnostima ispred iPoda. Jedan takav je proizveo i Microsoft, a ostat će upamćen po tome što se nudio u istim bojama kao i iPod te - valjda zato da bi se razlikovao na prvi pogled - i u boji ljudskog izmeta. Očekivano, uspjeh je izostao.
Ipak, reći da dizajn danas prodaje elektroniku bilo bi pretjerano. Stvar je samo u tome da gola tehnika više nije dovoljna da proda tehniku. Drugim riječima, nitko više ne kupuje tehniku na osnovi tehničkih specifikacija. Važniji je look and feel proizvoda; zapravo, ovo drugo je i važnije. Emotivni dojam koji ostavlja neka tehnička spravica presudan je razlog za njenu kupovinu. Još kad se to udruži s vrhunskom tehnologijom, dobivamo kozmičku ravnotežu yina i yanga, muškog i ženskog principa.