Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Microsoft ukida podršku za Windows XP
14.04.2009. 12:00
Izvor: Cafe.ba
Microsoft ukida podršku za Windows XP
Microsoft se sprema na još jedan korak ka umirovljenju Windowsa XP, iako se još uvijek radi o njihovu najrasprostranjenijem proizvodu.
Sljedeći tjedan, 14. travnja, bi Microsoft trebao ukinuti podršku za Windowse XP. To ne znači da će se prestati ispravljati sigurnosni propusti ovaj operativni sustav. Novo otkrivene sigurnosne rupe će Microsoft krpati najmanje do 2014. godine. Ukinut će se telefonska podrška za rješavanje problema sa Windowsima XP te će se prestati sa dodacima koji poboljšavaju funkcionalnost tog OS-a. Ukoliko neki veliki korisnik bude imao potrebu za takvim dodacima morat će sklopiti ugovor s Microsoftom o proširenom održavanju i platiti njegovu izradu.
Ovaj Microsoftov potez je dosta neobičan kad se uzme u obzir da 63% računala u svijetu koristi upravo Windowse XP kao i gotovo svi netbook prijenosnici - klasa računala koja bilježi munjevit rast proizvodnje, popularnosti i prodaje. Tvrtka iz Redmonda se pravda činjenicom da je XP tako dugo na tržištu da je na njemu popravljeno i dorađeno sve što se moglo napraviti te da se radi o pouzdanom i vrlo funkcionalnom komadu softvera,prenosi tportal.hr.
Čini se da Microsoft puno nade polaže u novi Windows 7 koji bi vrlo skoro trebao stići na tržište i ponuditi daleko bolje funkcioniranje na slabijim računalnim sistemima pa tako i netbook prijenosnicima.