Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Neuvođenje pravila: EU će tužiti Veliku Britaniju za povredu privatnosti korisnika interneta
16.04.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Neuvođenje pravila: EU će tužiti Veliku Britaniju za povredu privatnosti korisnika interneta
Evropska unija danas je pokrenula pravni postupak protiv Velike Britanije, zbog njezinog neuvođenja pravila EU-a o privatnosti podataka korisnika interneta.
Velika Britanija uvođenjem tih pravila zapravo je trebala ograničiti presretanje i nadgledanje saobraćaja na internetu, osim ako im takvo što ne odobri sam korisnik interneta. Britanci su se za praćenje surferskih navika korisnika interneta poslužili jednostavnim internetskim oglasom, nazvanim Phrom, koji prati te navike i prikazuje oglas korisnicima, koji je u skladu s njihovim surferskim navikama koji nakon što kliknu na njega, prati sve njihove online aktivnosti.
"Takva tehnologija, prema mišljenju Evropske komisije i prema evropskom Zakonu o zaštiti podataka, može biti upotrijebljena samo uz pristanak korisnika", kazao je glasnogovornik EU-a Martin Selmayr.
Phrom je testiran tokom 2006. i 2007. godine od strane firme BT Group PLC, bez znanja korisnika koji su bili uključeni u njegovo testiranje. EU je Britaniji poslao prvo pravno upozorenje, u kojem se traži od njih da objasne način na koji interpretiraju navedeni zakon Unije te dozvoljavaju praćenje internet korisnika.
Britanci imaju dva mjeseca za odgovor, a EK može poslati i više upozorenja prije samog sudskog poziva. Isto tako, regulatorna tijela EU-a upozorila su kako je u njihovoj moći natjerati društvene stranice poput Facebooka i MySpacea da prikriju profile maloljetnika od softwarea koji prati njihove aktivnosti na internetu