Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Mini minija
05.05.2009. 12:00
Izvor: Info online
Mini minija
Oni koji osim snage računara cijene estetiku i male dimenzije, mogli bi pronaći savršenog partnera u ECS-ovom MD200 – tim prije što o snazi odlučuju sami.
U magazinu INFO broj 135 smo recenzirali ECS-ov Atom-bazirani nettop kompjuter, sa kojim MD200 dijeli vanjski izgled. Minijaturne dimenzije najočitija su osobina i ovog, starijeg brata spomenutog nettopa, a kada se naviknete na njih, u oči će vam upasti kvalitet izrade. Plastika se doima čvrsto i daje dobar osjećaj na dodir, gornja površina je glatka, a vratanca na prednjoj strani kriju priključke i ako ih pritisnete, lagano će skliznuti prema gore. Vrlo lijepo.
MD200 je neka vrsta barebone kompjutera spremljenog za multimedijalne zadatke. Na korisniku je da izabere procesor, memoriju i hard disk, dok je temelj izuzetno dobro osmišljen. Osim dimenzija, koje su minijaturne i u usporedbi sa microATX kućištima (270 x 200 x 60 mm), svi dodaci potrebni za savršenstvo multimedijalnih okusa su tu.
Na zadnjoj strani se ponosno ističu HDMI priključak i S/PDIF digitalni audio izlaz, ali ćete tu također pronaći i eSATA konektor, dok su iza spomenutog poklopca na prednjoj maski skriveni izdašnih četiri USB priključka i FireWire port. Svi su oni tu zahvaljujući osnovnoj ploči neobičnog oblika baziranoj na Intel G43 čipsetu, sa integrisanom X4500 grafikom.
No, snaga integrisane grafike i nije toliko važna, jer će reprodukciju u nekoj Media Center aplikaciji ipak raditi procesor, a u MD200 se može utaknuti bilo koji Core 2 ili Pentium Dual-Core procesor.
Još detalja koji pokazuju da se razmišljalo o media-centričnoj ulozi ovog računarčića je ugrađeni 4-u-1 čitač kartica, poželjan dodatak na ovakvom proizvodu, dok se u paketu isporučuje pasivni procesorski hladnjak koji donekle ograničava snagu procesora kojeg možete izabrati na potrošnju do 65W (iako od MD200 sigurno nećete praviti igraću mašinu). Sve to zaokružuje savršenu multimedijalnu mašinu. Ništa ne fali.
Ventiliranje unutrašnjosti povjereno je dvojcu malih 40mm ventilatora, smještenih na zadnju stranu kućišta, ali su tako mali ventilatori podložni prljanju. Govoreći o unutrašnjosti, sve je tako precizno upakovano u mali prostor, da se proširivost ni ne može očekivati. Na ploči uopšte ne postoje slotovi za nadogradnju, a ako poželite instalirati TV karticu ili WiFi modul, možete naručiti model kućišta sa ovim komponentama ili se snalaziti sa USB izvedbama istih.
Zbog malih dimenzija korišteni su DDR2 SO-DIMM memorijski moduli koji nisu puno skuplji od klasične memorije, pa je to prihvatljivo rješenje, a računar dolazi sa instaliranim slim Supermulti DVD-om sa slot-in mehanizmom, što se savršeno uklapa u cijelokupni fancy imidž ovog čeda, te ga čini uporedivim sa sličnim rješenjima iz Applea.
Saberi-oduzmi i zaključak već sâm visi. MD200 je Media Center savršenstvo – udobni roadster za dnevnu sobu: plaća se stil i tih rad motora, dok o snazi sami odlučujete.