Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Horizon, fleksibilni računar budućnosti
14.05.2009. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Horizon, fleksibilni računar budućnosti
Horizon je računar koji će svakog ljubitelja informatike ostaviti bez teksta, ali se nažalost neće pojaviti u bližoj budućnosti. Ovaj veoma napredni konceptni računar nudi mogućnosti koje su danas cijenjene, a koje će biti još više cijenjene u budućnosti, a to su jednostavnost upotrebe, sva funkcionalnost koncentrisana na ekran i mogućnost povezivanja s različitim uređajima.
Glavni element Horizona predstavlja OLED ekran, koji pripada takozvanim Flexible OLED Screen ekranima. Ovi ekrani se mogu savijati i postavljati u rolnu što je iskorišteno u Horizonu da se ekran, kada se ne koristi, jednostavno sabije i tim se umanje njegovi gabariti.
Takođe, električno punjenje napaja ekran nakon čega se on učvrsti i time se formira potpuno funkcionalan ekran. OLED ekran nudi i bolji odnos kontrasta, ima manji odaziv i veću kolornu skalu. Takođe, posjeduje antireflektivnu tehnologiju za poboljšavanje prikazane slike. U njegovom sastavu se nalazi i mali projektor koji prikazuje informacije koje su važne za korisnika. Na primjer, ukoliko stigne e-mail poruka, ekran je prosljeđuje projektoru koji je zatim prikazuje pri čemu se ne ometa korisnik u njegovom radu. Važna osobina ovog računara je i Wireless Port Dock, koji ustvari pomaže da se vanjski uređaji bežično povežu s računarom. Oni to čine tako što se umetnu u USB 2.0 hab koji posjeduje elektroniku za bežični prenos podataka prema računaru.
Horizon dolazi i s mišem koji sadrži Multi-Touch Trackpad koji je u stanju detektovati pritisak koji se inače izvodi s lijevom i desnom tipkom, a takođe podržava i detekciju Scroll funkcije. Miš je prilično neuobičajen i dolazi u formi kvadrata, a s računarom komunicira bežičnim putem. Što se tiče glavnih komponenti, još nije poznato pošto je ipak riječ o prilično futurističkom računaru, ali je poznato da će biti raspoređene u stijenkama ekrana i u tastaturi, što zaista predstavlja veliku inovaciju u odnosu na današnje računare. Horizon je takođe napredniji u odnosu na današnje računare po savitljivom ekranu koji će sigurno biti veoma popularni u budućim računarima i prenosnim uređajima. On će naći svoje mjesto među poslovnim korisnicima, ali i dizajnerima i grafičkim profesionalcima koji će cijeniti njegov odličan ekran i jednostavnost upotrebe.