Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Hakeri napali Facebook
21.05.2009. 12:00
Izvor: SuperBosna
Hakeri napali Facebook
Hakeri su izvršili napad na 200 miliona ljudi, korisnika Facebooka, uspješno otuđivši nekoliko šifri kako bi vrebali članove popularne društvene stranice.
"Stranice se upravo čiste od štete koju je izazvao napad", navodi Barry Schnitt, glasnogovornik Facebooka. Broj ukradenih korisničkih računa je za sada nepoznat.
Hakeri su do šifri došli tako što su provaljivali u račune Facebook korisnika, sa njihovih računa slali e-mailove njihovim prijateljima u kojima ih se navodi da kliknu na linkove lažnih internet stranica.
Svrha ovakvih napada je krađa identiteta i slanje spam pošte.
Schnitt je rekao da sigurnosni tim Facebooka vjeruje kako hakeri namjeravaju prikupiti velik broj identiteta, a zatim koristiti te račune nakon nekog vremena za slanje spama, kako bi "dilali" lažna farmaceutska i druga "dobra" Facebook članovima.
Sličan napad se dogodio i prije dvije godine, dok je prošle godine Facebook doživio udar virusa "Koobface", koji bi se klikom na link od "prijatelja" proširio na čitav kompjuter.
S obzirom da je poznato kako čelnici Facebooka i konkurentske društvene stranice MySpace insistiraju na tome da se potrebno ulogirati kako bi se moglo chatat
i i vidjeti lične podatke, korisnici nisu ni posumnjali da zapravo nije riječ o njihovim poznanicima