Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Usporeni napredak
25.06.2009. 12:00
Izvor: Info online
Usporeni napredak
Oba grafička diva su se usporila; Nvidia čini se do u beskraj reciklira svoj G92, a sada im se pridružio i AMD sa “novim, starim” RV790.
Obje firme su resurse očigledno usmjerile na razvoj sljedeće generacije grafičkih čipova, koji će donijeti veći iskorak, jer će se pojaviti u vrijeme predstavljanja Windowsa 7 i biće DirectX 11 kompatibilne. Šta će to donijeti, još je rano govoriti, ali je činjenica da je zbog toga usporen razvoj aktuelnih GPU-ova.
RV790 grafički čip je nasljednik RV770, poznatog ih Radeon HD 4000 serije odličnih AMD grafičkih kartica i u stvari se radi o istom, a drugačijem čipu. Prema riječima firme, AMD je naišao na čudno ograničenje koje nije dozvolilo dalje podizanje radne frekvencije RV770 čipa, tako da su morali razviti novu reviziju. Novi čip je fizički nešto veći (290 naprema 260 mm²), ima blago veći broj tranzistora (959 naprema 956 miliona), a kartice bazirane na njemu dobile su duplo više memorije – 1 GB.
Uvođenjem posebne grupe kondenzatora oko GPU ležišta inžinjeri su uspjeli stabilizovati napon i povećati toleranciju čipa na povećani napon, što je dozvolilo povećanje radne frekvencije sa 750 MHz kod Radeon HD 4870 kartice na 850 MHz kod novog čipa. To povećanje prati i brža GDDR5 memorija, koja umjesto na 3600 MHz (4x 900 MHz), radi na 3900 MHz, što je bilo neophodno kako bi se ubrzani čip držao napunjen podacima.
Sve bi ovo trebalo dati nekih 10-15% bržu karticu u odnosu na model 4870. AMD je zadovoljan urađenim poslom, te se hvale dodatnim overclocking prostorom kojeg su ovaj put ostavili na raspolaganje partnerima.
Gigabyte Radeon HD 4890 1 GB koristi klasični AMD hladnjak, jer pripada prvoj generaciji kartica, što automatski znači da nema nikakvih ha-hu zahvata na dizajnu. Ovo je referentna kartica, pa nema ni fabričkog overclocka, koji će doći nešto kasnije. Dva PCIe napojna konektora pokazuju kojem segmentu pripada, a u kutiji se isporučuju uobičajeni kablovi i DVI-HDMI konverter.
Prethodna generacija Radeona je bila ozloglašena zbog povećane potrošnje, posebno u poređenju sa konkurentskim rješenjima iz iste generacije, pa je AMD poradio i na tome. Deklarisana potrošnja 4890 iznosi 190W, iako je količina energije koju čip troši dok je u stanju mirovanja smanjena. Sve u svemu, 500-550W napojna jedinica bi trebala biti dovoljna da stavite ovakvo nešto u kućište.
Radeon HD 4890 je trenutno najbrža single-GPU kartica u AMD-ovoj ponudi, a kako je to postalo uobičajeno, posebno u zadnje vrijeme, još jednom redefiniše količinu snage koja se dobija za oko 600 KM. Za očekivati je da će cijena u narednom periodu padati.
Buka tokom rada je podnošljiva, a nešto brži ventilator je tu da smanji temperaturu, što je i postignuto, tako da GPU pod opterećenjem dostiže nekih 70-75°C, osjetno manje od svojih prethodnika, koji su znali dotaći plafon od neugodnih 90-ak°C. Ozbiljan i nabrijan sistem hlađenja u dual-slot izvedbi se stoga može iskoristiti za provjeru AMD-ovih tvrdnji o overclockiranju...
Čak i lejmerski integrisani Overdrive alat sada nudi sasvim pristojan prostor za povećanje frekvencija, te smo uspjeli postići 930 MHz za jezgro i 1000 MHz za memoriju, što je 4000 MHz efektivno (GDDR5 prenosi četiri podatka u taktu). Pristojan rezultat za jedan Radeon, poznat po mučnoj overclocking proceduri. Sa ovom snagom, ovo je model koji će bez problema “gurati” 1920x1200 rezolucije 24-inčnih ekrana sa omekšavanjem i tek kada to shvatite, biće vam jasno koliko daleko je napredak otišao u ovim proizvodima.
Samo dan nakon predstavljanja Radeon HD 4890 kartice, Nvidia je predstavila svoj odgovor u vidu GeForce GTX275 modela, oslabljene GeForce GTX295 kartice, po istoj preporučenoj cijeni od 250 USD/EUR, ali uz sve napore ovaj model nismo mogli nabaviti kako bismo priredili dostojan megdan. Nvidia je brzo nakon predstavljanja došla na metu kritika, jer je još jednom priredila “papirno lansiranje” – kartice dugo nakon objave nisu bile dostupne u maloprodaji ni na većim tržištima.
Radeon HD 4890 nudi respektabilnu silu u ovom cjenovnom rangu, ali kao i svaki put kada se pojavi neki novi GPU, treba malo sačekati – cijena je još uvijek previsoka, a novi modeli obično znače niže cijene prethodnih, koji i pored toga predstavljaju povoljna rješenja – recimo, Radeon HD 4870 se trenutno može naći dosta jeftinije, a razlika u cijeni za sada ne oslikava razliku u performansama.