Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Netbook Fujitsu Siemens Amilo Mini UI 3520
Albino Spectrum
30.06.2009. 12:00
Izvor: Info online
Albino Spectrum
Ne, nemojte odmah pomisliti da ovaj netbook po snazi ima bilo kakve veze sa legendarnim ZX Spectrumom, nego je autoru teksta nakon podizanja poklopca i pogleda na tastaturu prva asocijacija bio Sinclairov malac.
Trenutno, mini laptopi su spasioci informatičkog tržišta, a ako ste nas redovno pratili, mogli ste primijetiti da su proteklih par mjeseci kroz naš lab prodefilirali modeli svih proizvođača. Praktično, izvan netbook igre ostao je još samo Apple, iako su sve glasnija nagađanja da će i oni predstaviti svoju viziju mini laptopa. No, obzirom na politiku firme, vjerovatnije je da će napraviti napredniji mini laptop, koji će zato biti i skuplji.
No, ostavimo se nagađanja i vratimo našem Albinu. Ova kategorija prenosnih računara, bez obzira na proizvođača, manje-više ima slične specifikacije. Ni Amilo Mini ne odstupa mnogo od toga, pa kao i većina sličnih modela, za osnovu koristi Intel Atom N270 procesor na 1,6 GHz, GMA950 grafički čip za generisanje slike, te je opremljen 8,9-inčnim WSVGA ekranom. Iako ekran može prikazati sliku u rezoluciji 1024 x 600 piksela, kao i neki konkurentski modeli sa dijagonalom od 10 inča, ipak bismo voljeli vidjeti veći ekran, jer i pri ovim dimenzijama ima sasvim dovoljno mjesta u kućištu za njegovo ugrađivanje.
Ovo ne uzimamo kao manu, jer je to vjerovatno snizilo cijenu, koja je vrlo bitan faktor za netbook platformu, ali sa druge strane, veća dijagonala zasigurno pruža puno komforniji rad. Kada smo već kod ekrana, ovo je jedan od modela koji ne koristi reflektivni premaz, tako da ne ekranu nećete vidjeti lični odraz ili odraz radne okoline što može biti neugodno tokom rada. Pored toga, prikaz i boje je veoma dobri, a i uglovi gledanja su za pohvalu.
Ostatku osnovnih specifikacija pridružujemo 1 GB radne memorije, što je sasvim dovoljno da se na njemu bez većih problema vrti Windows XP Home Edition, koji dolazi sa njim, a da ne spominjemo kako bi se tek vrtjela neka dobro uštimana Linux distribucija. Za razliku od konkurencije, tu je relativno “mali” hard disk od 60 GB, ali sigurni smo da na ovom uređaju nećete nositi kompletnu arhivu multimedije, tako da je ovo više nego dovoljno za lagane poslove koji se mogu završiti na ovom uređaju.
Wirelles 802.11g, Bluetooth, 1,3-megapikselna web kamera, 4 u 1 čitač kartica, VGA izlaz, dva USB priključka i ExpressCard slot za neku dodatnu komponentu, kao što su recimo TV tuner ili Firewire kartica, sasvim dobro zaokružuju sliku o ovom mališanu. Naravno, nisu izostavljeni priključci za mikrofon i slušalice, koje ćete pronaći sa njegove prednje strane.
Vratimo se još malo dizajnu i kvaliteti izrade. Bez obzira na svoje minijaturne dimenzije i krhak izgled, Amilo Mini je izuzetno čvrst i otporan uređaj. Tvrda plastika u crno-bijeloj kombinaciji plijeni pažnju okoline, a dizajneri su koristili oštre linije sa samo blagim zakrivljenjima na gornjoj strani poklopca. Uređaj su zaobišli i bilo kakvi sjajni detalji na kojima lakše ostaju vidljivi tragovi prstiju i prljavštine.
Međutim, tu je još nešto što Amilo u pogledu dizajna odvaja od ostalih. U kutiji se, pored pratećih kablova i papira, nalazi dodatni komad plastike sa kojim ćete brzo znati šta da uradite. Radi se o Clip-On Coveru bordo boje, koji se jednostavno postavlja (i skida, naravno) na mjesto bijelog poklopca na gornjoj strani uređaja. Dodatni poklopac može služiti za promjenu vizuelnog identiteta ovog uređaja ili, jednostavno, zaštitu za vaš omiljeni bijeli. U ponudi postoji više boja, a među njima je i potpuno providni cover koji ostavlja korisniku da ga ispuni vlastitim dizajnerskim rješenjem. Bravo za ideju i način osvježenja izgleda.
Ipak, za dizajn je vezana i jedna zamjerka. Gornju stranu ili poklopac sa ekranom jednostavno je nemoguće položiti pod uglom većim od cca. 120 stepeni. Pri tome nije bilo nekog očitog razloga za to, jer ga ne sprječava apsolutno ništa, ali jednostavno niste u mogućnosti na primjer iskoristiti potencijalni užitak čitanja nekog PDF-a iz ležećeg položaja.
Tastatura je znatno manja od standardnih desktop dimenzija i prilično je sabijena. Iako je raspored tipki uobičajen, premale tipke ne pružaju dovoljno slobode za ugodan rad i tipkanje na duže staze. Zbog svog kvadratnog izgleda i malih dimenzija, upravo nas je ona podsjetila na Spectrum iz naslova. Tekst kojeg upravo čitate pokušao sam otkucati na ovoj tastaturi, ali u prvih nekoliko paragrafa najčešće korištena tipka je bila Backspace, tako da sam jednostavno morao odustati. Pored toga, kompletna tastatura se malo uvija, ali ovo je boljka i nekih većih laptopa.
Touchpad je dobar, nije preosjetljiv i vrlo brzo smo se prilagodili njegovim performansama. Položaj tipki postavljenih na njegove bočne strane je dobra ušteda na prostoru, dok je korištenje stvar navike. Neko prije, neko kasnije.
Trajanje baterije jedna je od vrlina ovog uređaja. Amilo Mini je opremljen 3-Cell baterijom kapaciteta 2200 mAh, koja je za test DivX reprodukcije sa maksimalnim osvjetljenjem ekrana obezbijedila napajanje u trajanju od 2 sata i 56 minuta. Tokom uobičajenog korištenja i sa manjim osvjetljenjem ekrana, rad na bateriju će se osjetno produžiti, što je izuzetno dobro.
Zagrijavanje sa donje strane je zanemarivo, pa je užitak korištenja u krilu kompletan, a ovo je ujedno jedan od najlakših modela u ovoj klasi, sa masom koja prelazi tek malo više od jednog kilograma.
Zaključak nije teško izvesti. Razmišljate li o nabavci ove vrste prenosnog računara, Amilo Mini definitivno nije pobjednik i ima boljih alternativa. No, ako vam je jedino mjerilo dubina džepova, onda je ovo definitivno uređaj koji će pružiti najviše za uloženo.