Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Netbook odličnih performansi
02.07.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Netbook odličnih performansi
Platforma je zasnovana oko Intel Poulsbo US15W čipseta sa GMA 500 integriranom grafikom...
Netbook iz MSI-ja oznake Wind U115 Hybrid može se pohvaliti odličnim karakteristikama. Sufiks Hybrid u oznaci jasno ukazuje na dualni sistem. Konkretno, radi se o dualnom sistemu za skladištenje podataka, koji kombinira solid state drajv, odnosno flash memoriju, i klasični hard disk.
U praksi, u računaru se nalazi jedan PATA SSD kapaciteta 8 GB na kojem su smješteni operativni sistem i osnovne aplikacije. Običan 2,5-inčni SATA hard disk koristi se za smještanje podataka. Na taj način se uzima ono najbolje iz oba tipa uređaja i stavlja na raspolaganje korisniku. Najbitnija posljedica je značajno produženo trajanje autonomije, u kombinaciji s održavanjem pristupačne cijene uređaja i nuđenjem dovoljno prostora korisniku.

Intelov Atom
Wind U115 koristi Intel Atom Z530 CPU. Riječ je o procesoru koji radi na 1,6 GHz, baš kao i famozni N270, koji se koristi u velikom broju netbook konfiguracija. Prednost Z530 procesora je što je dizajniran za uređaje s još višim stepenom mobilnosti od netbookova, pa tako ima manje dimenzije i troši oko pola vata manje u prosjeku.
Platforma je zasnovana oko Intel Poulsbo US15W čipseta sa GMA 500 integriranom grafikom. Ekran ima dijagonalu od deset inča sa LED pozadinskim osvjetljenjem.

Čitač kartica
Memorija dolazi u vidu jednog DDR2-533 modula kapaciteta 1 GB. Za skladištenje podataka koristi se hibridni SSD + HDD sistem. Uređaj je u stanju privremeno isključiti hard disk dok radi u ECO režimu rada. Uz tri USB 2.0 porta, tu su i podrška za LAN, WiFi i Bluetooth konekcije. Web-kamera ima rezoluciju od 1,3 megapiksela.
Netbook ima i 4-u-1 čitač memorijskih kartica, koji podržava XD/SD/MMC/Memory Stick formate. Uz računar stiže Windows XP Home Service Pack 3 operativni sistem, kao i nekoliko aplikacija. Ako je MSI po nečemu prepoznatljiv, to su svakako kvalitetne, tvrde tastature koje imaju visok stepen upotrebljivosti. Takav je slučaj i sa Big-size tastaturom, kako ju je MSI nazvao implementiranom u ovaj netbook.

Baterija
Baterija MSI-jevog netbooka predstavlja apsolutni udarni adut Wind U115 Hybrid računara. MSI spominje brojku od 12 sati autonomije za slučaj korištenja devetoćelijske baterije. Cijena netbooka je oko 750 dolara.