Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Računalo uči s televizije
23.07.2009. 12:00
Izvor: EuroBlic.info
Računalo uči s televizije
Istraživači sa sveučilišta u Oxfordu i Leedsu razvili su softver koji je u stanju učiti znakovni jezik jednostavno gledajući emisije na TV-u koje pored uobičajenog govora imaju i prijevod na znakovni jezik za gluhe. Trio Patrick Buehler, Andrew Zisserman (Okxford) i Mark Everingham (Leeds) odlučili su se ne gnjaviti s podučavanjem računala znakovnom jeziku gluhih.
Umjesto toga, razvili su algoritam koji je u stanju iz emisija namijenjenih gluhima, a koje su pored zvuka titlovane i imaju okvir u kojem se pojavljuje tumač za znakovni jezik, sam naučiti prepoznavati govor znakovnim jezikom. Ovakve emisije koje su na BBC-u relativno česte, a ima ih i na našoj državnoj televiziji, smatraju svojim “kamenom iz Rosette”.
Prvo je razvijen algoritam koji je u stanju detektirati znakove koje pokazuje tumač za znakovni jezik. Potom su, kada je algoritam bio dovoljno precizan za praćenje znakova bez intervencija, jednostavno “izložili” računalo TV programu u trajanju od 10 sati, naravno, onim emisijama u kojima se pojavljuje tumač za znakovni jezik, te koje su k tome i titlovane. Zadatak softvera je bio naučiti prepoznati znakove za 210 riječi koje se najčešće pojavljuju tijekom tih 10 sati programa. Program je to učinio uspoređujući znakove znakovnog jezika s titlovima i riječima koje se u njima pojavljuju. Od 210 riječi, uspio je sam prepoznati znakove za njih 136, odnosno 65%.
S obzirom da neke riječi ovisno o kontekstu imaju drugačije znakove, ovo smatraju izuzetnim uspjehom.