Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Defragmentacija hard diska čuva kompjuter
04.08.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Defragmentacija hard diska čuva kompjuter
Defragmentacijom će se razbacani dijelovi podataka sakupiti na jedno mjesto čineći povezanu cjelinu...
Računar vam je spor, često koči, a u njemu nema virusa. Možda je vrijeme za defragmentaciju hard diska.
Radeći na računaru kreirate i brišete na hiljade fajlova, što vremenom ostavlja dijelove praznog prostora na hard disku. Na kraju, taj hard disk počinje ličiti na švicarski sir i kada poželite instalirati novi program ili kreirati novi fajl kompjuter mora dijelove tog fajla razmjestiti po disku, umjesto da ih sačuva zajedno.

Dio Windowsa
To na kraju utječe na povećanje vremena potrebnog da se fajl otvori i pokrene neka aplikacija. Ovo se može vrlo lako riješiti. Postoji veliki broj programa pomoću kojih možete uraditi defragmentaciju diska.
Najpoznatiji je svakako Windows Disk Defragmenter koji je sastavni deo samog Windowsa. Program je jednostavan za korištenje, a ovisno o dužini i načinu korištenja računara moguće je da će ovaj proces zahtijevati malo više vremena, pa je najbolje da ga pokrenete navečer, kada završite ostale poslove koje obavljate na računaru.

Pokretanje programa
Defragmentacijom će se razbacani dijelovi podataka sakupiti na jedno mjesto čineći povezanu cjelinu, a u isto vrijeme stvorit će se veće površine praznog prostora gdje će se kasnije smještati novi podaci.
Nakon defragmentacije vašem računaru će biti potrebno manje vremena da otvori fajlove i pokrene programe i upravo zbog toga je defragmentacija važna. Defragmentaciju pokrećete linijom Start-All Programs-Accessories-Sistem Tools-Disk Defragmenter.