Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Browser Wyzo 3.0.3 The Media Browser
Multimedijalni web browser
18.08.2009. 12:00
Izvor: Info online
Multimedijalni web browser
Iako je rat na tržištu web browsera rasplamsaniji nego ikada, korisnici rijetko dobivaju nešto stvarno novo, već su prisiljeni da sitna poboljšanja prihvataju kao glavne razloge za korištenje nekog web browsera. Prilično nepoznati Wyzo pokušava ovome stati u kraj.
Prije više od deset godina, Netscape Communications Corporation je javno objavila izvorni kôd svog browsera Netscape Communcator, koji je tada bio na vrhuncu popularnosti. To je bila prekretnica koja je udarila temelje Mozilla Firefoxu – programu koji je danas jedan od popularnijih web browsera. Mozilla 3.0 je 17. juna 2008. godine oborila Guinnessov rekord u broju downloada softvera u 24 sata, kada je ovaj browser downloadan ravno 8.002.530 puta. Sa druge strane, AOL, kompanija koja je kupila Netscape, u decembru 2007. godine je objavila da prestaje razvijati Netscape Browser, kojeg koristi manje od 1% web surfera.
Mozilla izvorni kôd je dostupan za download, te na taj način omogućava svim korisnicima da se uključe i pomognu razvoj programa, ali omogućava i kompanijama i entuzijastima da iskoriste kôd, te da naprave nešto drugo na osnovu njega. Postoji veći broj browsera koji olakšavaju korisnicima ono što najčešće rade, kao npr. Flock – baziran na Mozilli, a orijentisan na korisnike društvenih mreža, ili Seamonkey – u kojeg je integrisan mail i newsgroup klijent i IRC chat.
OpenSource koncept je iskoristila i kompanija Radical Software Ltd iz Velike Britanije, te je dodala brojne olakšavajuće detalje da bi stvorila Wyzo browser. Ono što privlači pažnju na ovaj softver je to što su dodali neke opcije koje su korisnici predlagali već duže vremena, naročito integrisani download accelerator i torrent klijent.
Mozilla Firefox koristi klasičan način skidanja fajlova sa Interneta. Download acceleratori koriste činjenicu da je lakše skinuti veći broj manjih fajlova, nego jedan veliki fajl iste te veličine, te prema serveru prave više konekcija i tako ubrzavaju download u granicama korisnikove Internet konekcije. U Wyzo je integrisan FireDownload, koji je razvijen kao dodatak za Mozilla Firefox.
Drugo bitno unapređenje je direktno skidanje torrenta. Iako su torrenti zvanično nepopularni zbog veze sa kršenjam autorskih prava, ovaj način P2P razmjene podataka i dalje je jako zastupljen na Internetu. Ako i sami skidate torrent sadržaje, Wyzo će vas obradovati, jer omogućava da to radite direktno iz browsera. Dakle, ne treba vam nikakav dodatni softver, što opet ima i svoju lošu stranu, jer imate značajno manji broj opcija u odnosu na klasične torrent klijente, ali je glavna prednost ovakvog sistema pojednostavljen rad. Fajl ili fajlove koje skidate sa torrenta će se naći u prozoru za download sa ostalim fajlovima, i izgledati kao obični download.
Činjenica da je Wyzo zasnovan na Mozilla kôdu, omogućava da u njega instalirate sve dodatke koje ste imali u Firefoxu – recimo Greasemonkey, ali i sve toolbarove, te na taj način zadržite isto okruženje, ali ubrzate operacije za download torrenata, te ih svedete na samo jedan klik mišem.
Po pitanju dizajna interfejsa, Wyzo malo prednjači u odnosu na Firefox, ali to i nije presudno, obzirom da se na stranici Mozille mogu naći razne teme. One se mogu instalirati i u Wyzo.
Značajno poboljšanje u radu sa tabovima je to što umjesto klasične liste koja se otvori klikom na dugme desno od tabova, Wyzo otvara prozor sa umanjenim slikama sajtova na kojim se nalazite, pa je orijentacija dramatično olakšana. Nešto kao IE8 u Windowsu 7.
Foxtab dodatak omogućava da pritiskom na kombinaciju tipki Ctrl+Tab, umjesto standardnog prebacivanja sa taba na tab, dobijete sliku izgleda stranice sa iluzijom 3D-a. Firefox je sa ovim dodatkom u ovom segmentu bolji od Wyza, ali instaliranjem ovoga addona u Wyzo njega vraćate na prvo mjesto.
Jedan od najzanimljivijih Wyzo dodataka je Cooliris – izvanredan dodatak za pregledanje slika i klipova. Najatraktivniji je zadivljujući 3D wall prikaz, za obaranje s nogu ljudima koji vam se nadviruju preko ramena dok surfate. Na zidu može biti YouTube, kao i ostali popularniji online video servisi, pa je Wyzo sigurno jedan od najzabavnijih web browsera trenutno na tržištu.
Izvanredno koristan dodatak browseru su gesture. Tvorci programa su iskoristili zapostavljeni desni klik miša tako da možete upravljati browserom pravljenjem specifičnih pokreta uz držanje desne tipke, a rad s njima se ne razlikuje od drugih browsera, recimo Opere.
Wyzo je veliko osvježenje među programima za surfanje Internetom, prvenstveno zbog stvari koje nedostaju Firefoxu, a koje su se djelimično mogle unaprijediti kroz instaliranje dodataka. U svakom slučaju, ako većinu vremena provodite u web browseru i volite isprobavati nove stvari, svakako isprobajte Wyzo.