Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
EU finansira razvoj ultrabrzog interneta
20.08.2009. 12:00
Izvor: Sarajevo - X
EU finansira razvoj ultrabrzog interneta
EU danas je objavila da će uložiti 18 miliona eura u sistem ultrabrzog interneta koji će biti osnova nove generacije mobilne telefonije.
"Evropska istraživanja i dalje će diktirati razvoj usluga mobilne telefonije i uređaja širom svijeta, kao što smo to činili i u prošloj deceniji standardom GSM", izjavila je komesar EU za telekom Vivian Reading.
Finansijski paket biće na raspolaganju od 1. janara sljedeće godine za istraživanja o naprednoj tehnologiji dugoročne evolucije (LTE), koja bi mogla da bude brža sto puta od sadašnjih mreža mobilne telefonije 3G, navodi Evropska komisija.
LTE tehnologiju trenutno isprobavaju operateri u Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Britaniji, a EU će finansirati istraživanje o njenoj modernijoj verziji.
"LTE tehnologija pretvoriće mobilne telefone u moćne mobilne kompjutere. Milioni novih korisnika dobiće pristup ultrabrzom internetu na svojim prenosivim uređajima, gdje god da se nalaze", saopštila je Reading.
Nova tehnologija mogla bi da donese niže cijene i povećanje brzine mobilne telefonije na jedan gigabit (hiljadu megabita) u sekundi, što bi omogućilo neograničen prenos televizijskog programa ili gledanje izabranih video sadržaja.