Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
I lopovi koriste Facebook
03.09.2009. 12:00
Izvor: Info.ba
I lopovi koriste Facebook
Istraživanja koja su provela osiguravajuće kompanije su pokazalo da skoro četiri od deset osoba, odnosno 38% korisnika, koje koriste socijalne servise kao što su Facebook ili Twitter, na tim stranicama postavljaju detalje o planovima svog odmora ili detaljima o kupovini vrijednih predmeta.
Obzirom da dosta korisnika ima "prijatelje" na tim servisima za koje ne znaju ko su oni, postoji velika mogućnost da se upravo tim servisima daju informacije provalnicima kada neće biti nikoga kući na odgovarajućoj adresi, zbog korištenja odmora, ili jednostavno daju informaciju o mogućoj meti provale, kao što je vrijedan nakit, skupa tehnika ili slične stvari. Da bi dokazali svoje tvrdnje, korištena je kompanija za istraživanje javnog mišljenja, Opinion Matters, koja je poslala stotinu zahtijeva za prijateljstvo slučajno odabranim osobama. Od stotinu zahtijeva za prijateljstvo, 13% onih na Facebooku je prihvatilo nove "prijatelje" dok je čak 92% korisnika Twittera uradilo isto, bez provjere ko su ti novi prijatelji. Od tog ukupnog broja, 64% osoba, dobi između 16-24 godine, su dali informacije o svojim planovima za odmor te o mjestu boravka i trajanju puta, odnosno koliko dugo ih neće biti kući.
Zanimljivo je da su muškarci nešto slobodniji od žena, te je tako 13% njih dalo i svoj broj mobilnog telefona, dok su žene nešto suzdržanije, odnosno 7% njih je upisalo broj telefona na svom sajtu. Kao da ovo sve nije dovoljno, korisnici često stavljaju slike kućnih derneka, gdje se fino može vidjeti šta sve ima u kući, što bi moglo biti zanimljivo potencijalnim provalnicima.
Stručnjaci osiguravajućih kompanija upozoravaju sve korisnike socijalnih sajtova da paze ko su im prijatelji i da ne stavljaju informacije koje bi mogle privući provalnike.