Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Dobar i pouzdan kao hercegovački pršut
08.09.2009. 12:00
Izvor: Info online
Dobar i pouzdan kao hercegovački pršut
Ako želite pouzdan besplatni antivirusni alat, na raspolaganju ćete imati izbor bogat koliko i Mongolija prirodnim ljepotama. Antivir je jedan od cijenjenih članova tog malobrojnog društva i dobar kandidat da upravo njega izaberete u slučaju da se još niste odlučili ni za jedan antivirus.
Na našem osakaćenom informatičkom tržištu postoji bezbroj korisnika koji će se rado dočepati piratske verzije nekog od komercijalnih sigurnosnih paketa i antivirusnih alata, misleći valjda da to automatski znači da nikada neće fasovati virus ili spyware. Ali, uz minimum pažnje tokom svakodnevnog korištenja kompjutera, gotovo svima će biti dovoljan neki od nekoliko trenutno najpopularnijih besplatnih antivirusa, naročito ako ih kombinujete s nekim od besplatnih firewall alata (a nadam se da nećete gledati dalje od Zone Alarma). Jedan od najkvalitetnijih takvih programa je i ova besplatna verzija Avire Antivira, s kojom definitivno nećete pogriješiti, čak i ako preskočite neke ustaljene favorite kao što je Avast Home Edition.
Instalacija programa je brza, jednostavna, bezbolna i odmah će preći na stvar, odnosno pronaći viruse ugnježđene u RAM-u čak i prije nego što se instaliranje završi, pa je tako veoma brzo detektovano i neutralisano svo maliciozno smeće koje se pojavilo na mom računaru nakon što sam za potrebe testiranja u njega stavio zaraženi USB stick.
Za razliku od prenapuhanih bisera kao što je Panda Cloud Antivirus, Avira Antivir će vas uredno pitati šta želite uraditi sa štetnim fajlovima, dajući vam veoma bitnu kontrolu u slučajevima kada heurističko skeniranje novih, još neotkrivenih i potencijalnih virusa označi nešto za što pouzdano znate da nije virus. Kad smo već kod toga, heurističko skeniranje ovdje ima tri nivoa, od kojih će najviši biti pogodan za paranoike koji bi radije da se trzaju na lažne uzbune, nego da im promakne neki komadić malwarea.
Novitet kojeg ova verzija ponosno donosi je zaštita od spywarea i adwarea koju, zajedno sa označavanjem ostalog štetnog softvera, možete isključiti u general/security skupini opcija, ako smatrate da vam iz nekog razloga nije potrebna. To je samo još jedna od stvari koje doprinose tome da Antivir ima zaista vrhunsku detekciju virusa, možda čak i najbolju među besplatnim alatima ove vrste, uz koju se bez bojazni možete osjećati sigurno dok surfate po web sajtovima sumnjivog sadržaja i downloadate još sumnjivije fajlove sa njih.
Osjećaju sigurnosti i ispoliranosti programa doprinosi i sjajno ispeglan i pregledan interfejs, koji ostavlja utisak profesionalnosti, a iako se pojedini korisnici žale da izgleda zastarjelo, to nije tačno, nego jednostavno nema nekih nepotrebnih iživljavanja sa streamlined dizajnom.
Program također ne dosađuje gomilanjem prevelikog broja opcija, što ga, u kombinaciji sa čistim i dobro organizovanim interfejsom, čini posebno pogodnim za početnike kojima je potrebno nešto što će im bez postavljanja previše pitanja očistiti sistem od virusa – bilo da je u pitanju komšija, kolega ili tetka koja je na svoj računar nekako navukla više stotina trojanaca. Isto tako, morat ćete ga redovno updateati u slučaju da ga mislite koristiti duže vremena, zato što mu se sa svakim updateom obnavlja i freeware licenca. Ako vam dotična istekne, nećete moći osvježavati virusne definicije dok ne skinete novu sa support sekcije zvaničnog sajta i smjestite je u folder gdje ste instalirali antivirus.
E, sad, što se tiče negativnih stvari, valja spomenuti da Antivir guard, zadužen za real-time zaštitu koja skenira fajlove kako im pristupate na disku može učiniti sistem prilično tromim, sa iritirajuće promjenjivim nivoom opterećenja koje ćete osjećati u radu – nekada neće biti nikakvih problema, te će se pristup dokumentima i njihovo otvaranje odvijati brzo kao da antivirus nije ni instaliran. Međutim, sistem će se povremeno nakratko usporiti ili zapeti kod otvaranja nekog fajla, što vam neće dati da se opustite, a usporenja su često primjetna kod pregledanja fotografija.
Real-time skeniranje arhiva je po defaultu isključeno upravo zbog toga da program ne bude pretjerano opterećenje za sistem, ali ako to baš želite, korisno je znati da možete odrediti i koliko duboko želite skenirati arhivu – pojedini virusi su zapakovani u arhivama koje se već nalaze u arhivama, te to može otežati njihovo detektovanje od strane nekih antivirusa. Antivir to ne odrađuje brzo, ali je zato poprilično pouzdan, pa skontajte šta vam se više sviđa.
Za razliku od zaštite u stvarnom vremenu, on-demand skeniranje je dosta brzo, te će 100 GB sadržaja na disku odskenirati za nešto više od pola sata, a u slučaju da ne želite ili ne možete biti tu kada se dotično završi, možete uključiti i automatsko prebacivanje sumnjivih fajlova u karantenu, odakle ih zatim možete trajno obrisati kad god to želite.
Ako ste sitničavi kao ja, smetat će vam splash screen programa koji se pojavljuje pri startanju sistema, te nije posebno pozitivno ni to što program nema zaštitu od zaraženih emailova, koja je rezervisana za komercijalnu verziju, ali šta je, tu je! Bez obzira na sve, Avira Antivir je jedan od najboljih besplatnih antivirusnih alata. Topla preporuka ako vam Avast iz nekog razloga ne odgovara.