Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Novi trojanac: Prisluškuju li vaše Skype razgovore?
10.09.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Novi trojanac: Prisluškuju li vaše Skype razgovore?
Zamislite da razgovarate sa svojom bankom koristeći Skype VoIP, a Trojan snima svaku riječ koju izgovorite, počevši od vašeg imena do vaše korisničke šifre
Trojan nazvan Trojan.Peskyspy radi upravo to, snima razgovore koji se vode preko Skype VoIP (Voice over IP), aplikacije za internet telefoniju.
Ovo nije prvi put da se pojavljuju Trojanci napisani da "špijuniraju" korisnike Skypea, međutim ovo je prvi put da Skype Trojan može snimati telefonske pozive. Ova štetočina napada kompjutere koji rade pod Windows 2000, 95, ME, NZ, XP, Vista i Windows server 2003 operativnim sistemima.
Stručnjaci ističu da se ne radi o nikakvom sigurnosnom propustu u Skypeu već jednostavno Trojan.Peskyspy presreće audio streaming i pretvara ga u MP3 datoteku koja se može slati udaljenom "prisluškivaču". Zbog velike popularnosti Skypea ugroženo je mnogo kompjutera jer je javno dostupan i moguće je da ga neko prilagodi kako bi bio dosta opasniji, međutim ono što ohrabruje je da je ovaj trojanac karakterističan isključivo za Skype i ne može se zasada širiti sa kompjutera na kompjuter.
Naime, sigurnosna firma Symantec pronašla je da je izvorni kod Trojan.Peskyspy javno dostupan i da može raditi i na drugim popularnim VoIP aplikacijama.
Za zaštitu, Symantec ističe da je važno da redovno radite update svoje verzije Skypea te da koristite Microsoftov Windows Update kako bi bili sigurni da su vaši Windowsi ažurirani sa svim sigurnosnim zakrpama.