Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Virtualne igre pomažu slijepima upoznati svijet
22.09.2009. 12:00
Izvor: evijesti
Virtualne igre pomažu slijepima upoznati svijet
Virtualna realnost igračima igara omogućava bijeg iz stvarnosti. Grupa znanstvenika, pak, koristi virtualnu realnost kako bi pomogla slijepima da upoznaju stvarni svijet.
Istraživači na Čileanskom sveučilištu i Harvardu koriste tri računalne igre bazirane na zvuku kako bi pomogli slijepima snalaziti se u prostoru. Igre pomažu igračima da se snađu u labirintu, podzemnoj željeznici i stvarnim zgradama slušajući zvukove kao što su koraci ili zatvaranje vrata. Igrač koristi tipkovnicu za kretanje i interakciju sa svijetom.
“Kroz sekvencijalnu interakciju s virtualnim trodimenzionalnim okolišem, korisnik uči kako zapamtiti kartu svog okruženja”, rekao je Lotfi B. Merabet, jedan od znanstvenika koji rade na projektu. Cilj projekta je razviti i upotrijebiti igre bazirane na zvuku kako bi se slijepoj djeci omogućilo da razviju prostorne, kognitivne i društvene vještine.
“Želimo razviti softver za igranje kao rehabilitacijski alat koji će omogućiti slijepim korisnicima da istraže nepoznate zgrade prije nego što se pokušaju u njima snaći u stvarnom životu. Uz to, želimo provesti istraživanje koje će nam reći kako se mozak slijepe osobe snalazi u tome”, nastavio je Merabet.
Prema podacima WHO-a, na svijetu postoji 314 milijuna slabovidnih osoba, a oko 45 milijuna je slijepo.Trenutno na tržištu postoji pedesetak igara za slijepe, a osim toga, slijepi pomoću sintetizatora glasa mogu igrati tekstualne avanture.
“Postoji zajednica slijepih igrača, no mislim da je glavni problem što veliki proizvođači igara, poput Nintenda i Sonyja, nisu nikad stvorili igru koja je prikladna za slijepe”, rekla je Kelly Sapergia, recenzentica igara za slijepe.