Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Koje je stvari internet spremio u prošlost?
24.09.2009. 12:00
Izvor: EuroBlic.info
Koje je stvari internet spremio u prošlost?
Kopanje po starim i prašnjavim knjigama da bi se došlo do nekog podatka, što je ponekad znalo trajati satima pa čak i danima, internet je sveo na jedan čarobni klik mišem. No kako ni u bajkama ne mirišu samo ruže, već iz šume uvijek vreba i poneki vuk, tako se i internet sve češće spominje uz upozoravajuće mahanje kažiprstom.
Kao jedan od najvećih problema vezanih uz ovu mrežu svih mreža koja se polako ali sigurno uvukla u naše živote, svakako je i povećana dostupnost dječje pornografije. Riječ je, dakako, o ekstremnom obliku kršenja dječjih prava na koje će gotovo svi odreda iskazati gnušanje i najoštrije protivljenje. Pa ipak, još je nemali broj minusa koji se vežu uz drugu stranu medalje ove globalne podatkovne mreže, ali na spomen kojih se samo sliježe ramenima ili ih se već prima zdravo za gotovo.Donosimo tek jednu od mogućih ‘crnih lista’ od 10 stvari koje je internet spremio u ropotarnicu sjećanja ili je na dobrom putu da to učini.

1. Nestanak pristojnog neslaganja
Dovoljno je otvoriti komentare ispod bilo kojeg članka u on-line izdanju novina i eto ti najuvredljivijih izraza protivljenja koje ni pas s maslom ne bi polizao jer, čini se, najlakše je pljuvati po svima iz anonimnosti svoje sobe kopajući jednom rukom nos, a drugom tipkajući po tastaturi. Najgora sankcija u takvim slučajevima je da vam ažurni administrator izbriše post, osim ako i sam nije zaokupljen kopanjem nosa.

2. Izumiranje pisama
Pojavom e-maila i SMS-ova klasična pisma otišla su u zaborav, a slična sudbina bi mogla zadesiti i kartoline. Srećom, još uvijek je prevladavajuće mišljenje da je pozivnicu za vjenčanje ili izraz sućuti povodom nečije smrti nepristojno poslati elektroničkim putem, no koliko dugo će vrijediti ovo nepisano pravilo, ostaje nam tek vidjeti.

3. Gašenje glazbenih trgovina
Iako smo nekada s ponosom na policama slagali kolekcije originalnih ploča, kaseta, a kasnije i CD-ova, danas te gotovo uhvati sram pri ulasku u CD shop u kojem namjeravaš kupiti original jer se čini suludim dati više od 100 kuna za novi album omiljenog izvođača kada možeš zahvaljujući internetu imati “pržotinu” istog za manje od dvije kune. Pa ipak, onaj omot, tekstovi, poštovanje prema omiljenoj zvijezdi…

4. Slabljenje pamćenja
Čini se da se i naš mozak ponešto ulijenio pojavom interneta pa se često pitamo zašto bi uopće pamtili sve te podatke do kojih vrlo lako možemo doći ako samo “uguglamo” traženi pojam. No, što će se dogoditi onog dana kada zaboravimo što smo uopće htjeli “uguglati”? Valjda će nam tada pomoći kakav pripravak od ginka, osim ako i njega ne zaboravimo popiti na vrijeme…

5. Nestanak klasičnih fotoalbuma
Pojavom Facebooka i drugih društvenih mreža na kojima možemo stavljati fotoalbume, sve smo manje skloni razvijanju fotografija i slaganju klasičnih albuma. Ionako smo svi postali poput Japanaca pa nigdje više ne idemo bez fotića, barem onoga na mobitelu, a razvijanje svih tih slika stajalo bi nas čitavo bogatstvo. Tako ih radije lijepimo po Faceu, no tko sve ima pristup njima, zapravo nikad nismo posve sigurni.

6. Gubitak privatnosti
Na spomenutim društvenim mrežama često ostavljamo više podataka o sebi nego što bi ih tajne službe stigle prikupiti dugogodišnjim špijuniranjem… Zato se možemo tješiti činjenicom da jednom kada sami otkrijemo svoje prljavo rublje, drugi nas neće imati čime ucjenjivati.

7. Slabljenje autoriteta liječnika
Jednim klikom miša možemo na nekoj od stranica posvećenih zdravlju provjeriti i dijagnozu koju nam je postavio liječnik jer naposljetku, nije li nas prebrzo “špedio” iz ordinacije a da nas nije pažljivo saslušao do kraja? Što će nam uostalom njegovo mišljenje kad na internetu lijepo piše…

8. Smanjenje zajedničkog gledanja TV
Nekada su se cijele obitelji, susjedstvo i prijatelji okupljali oko televizora gledajući filmove i serije. Sjetimo se samo dogodovština Blakea Carringtona, Krystle i Alexis te ostalih protagonista ‘‘Dinastije’’ koja je tijekom osamdesetih prikovanim uz male ekrane držala brojne obitelji. I danas je sigurno moguće doživjeti ovakve situacije, ali surfanje po netu, što je prilično samodostatna aktivnost, krade naše vrijeme koje smo mogli podijeliti s dragim ljudima, pa makar i pred TV-om.

9. Zanemarivanje gluvarenja
Umjesto da ponekad uzmemo vrijeme predviđeno samo za gluvarenje pod utjecajem dominantne ideologije sažete u izrekama vrijeme je novac ili onaj tko ima informaciju ima moć, stalno smo u potrazi za nečim, bojimo se da će nam promaknuti kakva važna vijest pa neprestano provjeravamo novosti na portalima, je li nam tko poslao kakav važan mail ili tko je sve on-line… jer, bože moj, gdje bi nas odvelo to gledanje kroz prozor u zelene krošnje?!

10. Nestanak slatkog iščekivanja
I na kraju, umjesto zaključka, primijetimo da zahvaljujući internetu danas informacije putuju brže nego ikada do sada, no time smo izgubili ponešto i u onom slatkom iščekivanju. Jednostavno sve želimo odmah i sad, ili još bolje – jučer.