Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Notebook Acer Aspire 5810T - Sve za HD
06.10.2009. 12:00
Izvor: Info online
Notebook Acer Aspire 5810T -  Sve za HD
Ako ste se ikada zapitali kako to da Acer sa svojih približno 6.000 zaposlenih uspijeva parirati divovima poput HP-a ili Della, laptop kojeg smo testirali daje odgovor.
Ako ste se ikada zapitali kako to da Acer sa svojih približno 6.000 zaposlenih uspijeva parirati divovima poput HP-a ili Della, laptop kojeg smo testirali daje odgovor.
Procjenjivati nekog proizvođača iz perspektive Bosne i Hercegovine je vrlo teško. Na domaćem tržištu su najbrojniji uređaji iz najjeftinijih serija, a znamo da niska cijena i kvalitet rijetko idu zajedno. Tako se o Aceru može lako stvoriti pogrešna slika, jer ćete na našem tržištu najčešće sretati eMachines proizvode ovog proizvođača, kojima kvalitet izrade nije na visokom nivou. Kada, opet, pogledamo globalno tržište, Acer polako dostiže Dell krećući se ka poziciji drugog najvećeg proizvođača kompjutera. Ove dvije stvari su dijametralno suprotne, što samo dokazuje prvu rečenicu ovog teksta. Drugi dokaz je laptop kojeg vam predstavljamo u nastavku.
Nakon prilično uspješne Gemstone serije, koja je gotovo potpuno nepoznata na našem tržištu, Acer je predstavio novu seriju laptopa pod imenom Timeline. Za sada ovu seriju čine svega tri modela, ali ono što je zanimljivo je da se iza Timeline serije zapravo krije novi koncept po kojem će Acer proizvoditi laptope. Naime, svi modeli iz ove serije će imati izražene osobine mobilnosti, što prevedeno znači da će biti lagani i tanki, te da će moći dugo raditi na baterije. Baš ono što nam svima treba, zar ne?
Prvi predstavnici Timeline serije su redom 3810T, 4810T i 5810T. Najveće razlike među njima su u veličini ekrana – 13,3, 14 i 15,6 inča su dužine. Kako možete naslutiti iz ovih osobina, svi imaju ekrane odnosa stranica 16:9, što opet znači da ne zanemaruju multimediju, naprotiv. Naš lab posjetio je najveći model ekrana 15,6 inča, i na nas ostavio prilično snažan utisak.
Aspire 5810T, kako glasi njegovo puno ime, je prilično elegantan laptop, što može najviše zahvaliti tankom dizajnu, kojeg je kao trend uveo Apple sa svojim MacBook Airom. Druga sličnost sa Apple laptopima je u izgledu tastature – ravne tipke i veliki razmak između njih su kopija aktuelnih MacBook tastatura.
Pri prvom susretu smo bili pomalo skeptični spram FineTip tastature, a najviše su nas brinule potpuno ravne tipke, koje bi otežavale kucanje bez gledanja. Međutim, naši strahovi su bili neopravdani, osjećaj kucanja na ovoj tastaturi je odličan. Najzaslužnija za komfor je upravo veličina tipki, koje su nešto veće od standardnih. Jedina stvar koja je pokvarila konačni utisak je veličina lijeve Shift tipke, koja je premalena, pa se umjesto velikog slova u tekstu ponekad nađe znak “\“, čija je tipka odmah pored Shifta.
Pored “tankoće“ i male težine od samo 2,4 kg, Aspire 5810T je čvrsto konstruisan. Kućište je izrađeno od veoma čvrste plastike, sa metalnim ojačanjima ispod nje, kako navodi proizvođač. Tek prilično jak pritisak na poklopac ekrana izaziva promjene na slici, pa i ovaj aspekt laptopa zaslužuje pohvale. Vrlo je bitno da su dizajneri vodili računa o izdržljivosti konstrukcije u svjetlu tankoće dizajna i izražene prenosivosti.
Acer je prihvatio danas veoma popularne kapacitativne tipke, pa se iznad tastature nalaze ukupno tri koje uključuju i pokazuju stanje bežične mreže, baterije i služe za kontrolu Eco načina rada. U njihovom društvu je još i indikator rada hard diska, a u produžetku je tipka za otvaranje vrata DVD drajva. Na koga vas ovo podsjeća?
Od zanimljivosti koje se mogu primijetiti vizuelnim pregledom ostao je još touchpad, odnosno naljepnica na njemu koja objašnjava multitouch osobine zamjene za miša. Opet nešto posuđeno od kompanije sa logom zagrižene jabuke, i opet nešto vrlo u trendu. Bili smo nestrpljivi da probamo ovu mogućnost, ali nakon par dana rada, moramo reći da multi osobina touchpada na nas nije ostavila preveliki utisak.
Sve radi kako je i označeno na naljepnici – zoom in/out, scroll spiralnim okretanjem ili recimo back/forward sa dva prsta, ali nam je miš ipak prirodniji za ove radnje. Možda je stvar u tome što je kod “one druge kompanije“ touchpad puno veći, pa ga je lakše koristiti sa više prstiju ili izvoditi razne gesture. U svakom slučaju, za multitouch touchpad možemo reći – zgodno, u trendu, ali ne i presudno za izbor.
Kad već spominjemo ključne osobine, moramo nešto reći o ekranu, koji baš spada u tu kategoriju. Sa odnosom stranica 16:9, vrhunskom oštrinom i živim bojama, te rezolucijom spremnom za 720p HD reprodukciju, jedan je od jačih aduta ovog modela. Prikaz boja nam se jako dopao, vjerovatno zbog refleksivnog premaza koji, i pored svojih nedostataka (refleksija tokom rada u dobro osvijetljenom prostoru), reprodukciju videa čini uzbudljivom.
Još jedna stvar koju moramo istaći je Crystal Eye web kamera na vrhu ekrana. Ne bi ni bila vrijedna spomena, da se ne radi o 720p kameri, koja još pri tome stvara odličnu sliku. Na ove detalje ne obraćamo previše pažnje, ali je po prvi put pokazala da bi se mogla iskoristiti i za nešto korisno, osim za sliku užasne kvalitete prilikom video chata.
Hardverska specifikacija pokazuje da je Acer i na ovom polju pokušao biti inovativan. Krenimo od memorije, koje ukupno ima 4 GB, što još uvijek nije česta brojka u specifikacijama modernih laptopa, a što je danas svakako poželjno. Pored raskošne količine, ovo je prvi laptop u našem labu sa DDR3 memorijom. Kako su naši raniji testovi pokazali, DDR3 ne donosi nikakva drastična poboljšanja u brzini rada, ali je uvijek lijepo kupiti opremu sa najnovijim komponentama, što će mu obezbijediti dugotrajnu upotrebu.
Izbor procesora također zaslužuje isticanje. Intel Core 2 Solo procesor oznake SU3500, što u prevodu znači ULV procesor niske potrošnje i radnog takta 1,4 GHz. Nije šampion kada je snaga u pitanju, ali je zato jako štedljiv. Iako bi se nekome moglo učiniti da neće imati dovoljno mišića za ovakav laptop, tokom testa smo se uvjerili u suprotno – ni u jednom trenutku nismo poželjeli više snage, iako smo laptop koristili i za HD reprodukciju.
Ako vam baš treba mnogo procesorske snage, model 5810T Acer isporučuje i u drugoj hardverskoj konfiguraciji, sa Core 2 Duo procesorom. SU3500 se prvenstveno ističe niskom potrošnjom, što se itekako vidi na testu trajanja baterije. Iako nismo postigli 8+ sati, kako Acerov reklamni materijal najavljuje, rezultat od 4 sata i 33 minute DivX reprodukcije je odličan za model sa ekranom ove veličine. Kako naš test izvršavamo pri maksimalnom osvjetljenju ekrana, sa manjim osvjetljenjem i pri nekom procesorski manje zahtjevnom radu očekujte preko pet sati rada na baterije.
Kad već spominjemo procesor, recimo i to da se Aspire 5810T vrlo malo grije sa donje strane, pa je ugodan i za duže držanje u krilu. Pored štedljivog procesora, za ovo je najzaslužnija Intel Laminar Wall Jet tehnologija, koja posebnim usmjeravanjem vazduha hladi donju površinu.
Aspire 5810T je opremljen Bluetoothom, “n“ bežičnom mrežom, 320 GB hard diskom (postoje i modeli sa SSD-om), DVD pisačem, četiri USB-a i S/PDIF audio izlazom, a sve je to stalo u 2,4 kg.
Jedina zamjerka koja nam pada na pamet je za naše područje standardna osobina – neisporučivanje operativnog sistema uz laptop, što kupca prisiljava na dodatni trud, ali i dodatni trošak, pa ovo imajte na umu prilikom kupovine.
Što se ostalog tiče, Acer je napravio zaista sjajan laptop, pa konstatacija sa početka teksta o posljednjim uspjesima firme dobiva smisao. Sa nestrpljenjem očekujemo i ostale Timeline modele.