Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Marketinški rat: Internet pobjedio televiziju
08.10.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Marketinški rat: Internet pobjedio televiziju
Internet je "pretekao" televiziju i postao najjači relamni medij. Kako prenosi Financial times, u Velikoj Britaniji je internet oglašavanje postalo mjesto gdje se troši više nego na televizijske reklame.
Novac koga oglašivači izdvajaju za internet oglašavanje je porastao za 4,6 posto u prvoj polovini 2009. godine i samo u prvih šest mjeseci ove godine je na online oglašavanje potrošeno 1,75 milijardi funti.
Istovremeno, ukupno oglašavanje je, u vremenu recesije, opalo za 16,6 posto. Internet oglašavanje predstavlja 23,5 posto ukupnih izdataka na oglašavanje. Na televiziju je otišlo 21,9 posto od ukupnog oglašivačkog novca. Internet oglašavanje je još 2006. godine preteklo oglašavanje u štapanim medijima.
Online oglašivači mogu preciznije razabrati od drugih medija, koliko je ljudi vidjelo njihovu reklamu te jesu li odmah izvršili kupu reklamisanog proizvoda. Upravo zbog ovoga je internet reklamisanje dosta povećalo svoj udio na tržištu oglašavanja.
Istovremeno, predsjednica firme Thinkbox koja se bavi TV marketing, Lindsey Clay, izjavila je da su mjerenja neprecizna i nepoštena. "Zabavno je, ali i besmisleno, brojati novac potrošen na svaki aspekt internet oglašavanja", nadodala je Clay.
Uredi za internet oglašavanje poručuju da mjesta za napredak još uvijek ima dovoljno, a na web-oglašavanje uskoro bi se moglo trošiti i 30 posto ukupnog novca namijenjenog u marketinške svrhe.