Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Dan D za Windows 7
20.10.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Dan D za Windows 7
"Microsoft" 22. oktobra svijetu predstavlja svoj najnoviji proizvod...
Američki softverski gigant "Microsoft" 22. oktobra svijetu predstavlja svoj najnoviji proizvod, operativni sistem "Windows 7" i njegov uspjeh ili eventualni neuspjeh odrediće budućnost najveće svjetske računarske kompanije.
Kritičari "Microsofta" već dugi niz godina tvrde da je blizu kraj virtuelnom monopolu američkog giganta.
Prema njihovom mišljenju," Microsoft" je nadmašila kompanija "Apple" te otvoreni konkurent operativni sistem "Linux."
Međutim, svi se slažu da je u stvarnosti "Microsoft" sam sebi bio "najgori neprijatelj" jer je svojim bezobzirnim ponašanjem privukao pažnju regulatora poput Evropske komisije i američkog Ministarstva pravosuđa.
Prije tri godine "Microsoft" je predstavio operativni sistem "Vista", koji je veoma težak za instalaciju i mnogi korisnici nisu mogli da upotrijebe brojne hardvere i softvere.
"Katastrofa" sa "Vistom" narušila je kredibilitet "Microsofta" kod korisnika i proizvođača softvera.
Analitičari navode da je "Vista" danas i dalje u sjenci svog prethodnika sistema "Windows XP".
Prema riječima direktora istraživačkog odjeljenja u tehnološkoj kompaniji "Gartner", Anete Džamp, "Vista" je "najgore usvojeni operativni sistem."
Zbog toga analitičari smatraju da je "Windows 7" jedina šansa "Microsofta" za iskupljenje.
Svi zvaničnici "Microsofta" neprestano ponavljaju da su "mnogo naučili o greškama iz `Viste`."
Jedan od zvaničnika iz američkog proizvođača kompjutera "Dell", Aleks Gruzen, smatra da su "pripreme za izlazak `Windowsa 7" izvanredan korak naprijed u poređenju sa "Vistom"` jer se operativni sistem pojavljuje na vrijeme i tri godine nakon prethodnika koji je kasnio dvije godine."
Svi koji su imali uvid u rad "Windowsa 7" navode da je brži, pouzdaniji i lak za upotrebu.
Međutim, najvažnije je to da "Microsoft" ovog puta nije ponovio grešku sa "Vistom" kada svoje partnere nije upoznao sa radom novog sistema.
Gruzen je naglasio da je "Microsoft" u prošlosti novi sistem držao u tajnosti i izolaciji, ali da njihovi stručnjaci sada sarađuju, pomažu da se shvati šta usporava sistem i pomažu u poboljšanju rada svake komponente.
Ukoliko korisnik bude želio da koristi stari softver na računaru, "Windows 7" sadrži takozvani alat za kompatibilnost koji je napravljen za sisteme stare poput "Windows 95".
Primijećeno je da "Windows 7", takođe, ostavlja i "manji trag" nego "Vista", dok mu je potrebna manja snaga hardvera unutar računara nego kod "Viste".