Slobodno vrijeme
Kompjuteri i internet
Lahka i brza - prevara: Piramidalni lanci preselili na Internet
17.11.2009. 12:00
Izvor: 24 sata
Lahka i brza - prevara: Piramidalni lanci preselili na Internet
U posljednje vrijeme u BiH su česte internet prevare koje su, kako neko reče nedavno, pravi mamac za pohlepne. Uglavnom, uvijek neko nudi brzu i lahku zaradu preko interneta uz obećavanja kula i gradova.
Iako Federalna uprava policije često upozorava na ove prevare i da mnogi budu oprezni pogotovo kada je riječ o otvaranjima računa i upotrebe bankovnih kartica to nije zasmetalo prevarantima da putm interneta opljačkaju naivne.
Pored silnih ponuda na internetu odnedavno možete naći i još jednu novu. Riječ je o "Global Domains International" koji tvrde da ovaj mrežni marketing nije prevara i da je zaživio širom Amerike i Evrope. Naime, "Global Domains International" nudi posao tipa "multi level marketing" koji kaže da je za dobru zaradu potreban samo kompjuter i internet kod kuće. To je firma koja se bavi prodajom ws domena i "kada se učlanite odmah dobijete svoj sajt koji možete sedam dana besplatno da koristite".
Nako toga morate se za ovo područje registrovati preko Anite Stošić, ali prije registracije, e tu i jeste kvaka, morate otvoriti devizni račun u banci pošto je za ovaj posao potrebna platna kartica, piše "San". Naravno, potrebno je da se na karticu uplati deset dolara radi održavanja sajta. Tu su dalje obećanja da kad otvorite sajt i ko god se reklamiše preko toga korisnik zaradi jedan dolar. Tako da se prema njihovoj računici može zaraditi i 3.905 dolara mjesečno.
Međutim, pojedini korisnici kažu da je to čista prevara. Kakva zarada, kažu, kakvi bakrači. Čak se pitaju da li je i ime Anite Stošić izmišljeno jer na broj srbijanskog mobitela koji stoji na internet stranici niko se ne javlja.
Ovakvim prevarantima, koji su zakonom zabranjene piramidalne lance preselili na Internet, kako kažu u Federalnoj upravi policije, teško stati ukraj, ali zato mole građane da ne budu lakovjerni jer nema velike love preko noći nigdje u svijetu.